23 oktober 2015

Skriva barnbok - Annika J. Nasiell

Det finns rätt många skrivhandböcker, men författaren till Skriva barnbok tyckte det saknades en som inriktar sig mot barn. Därför knåpade hon ihop sina bästa knep, och samlade dem i en liten bok. Kort och koncist får hon med en hel massa inspiration.

Min rekommendation är att sitta med penna och papper redo. Dels för att det (enligt mig) är okej att anteckna och markera i denna bok, dels för att det finns inspirerande skrivövningar att göra. Det är bra att "teorin" kan få praktiseras snabbt, och det är nyttigt att göra småövningar innan en ger sig på det stora projektet: att skriva en bok. Författaren menar (som så många andra som är insatta) att det behövs mycket arbete även för en barnbok på "bara" 20 sidor. Barn är kanske många gånger smartare än vi tror, och de har lätt för att visa vad de tycker och känner. Om en bok inte är bra säger de det, det spelar ingen roll om det är en prisbelönt författare som skrivit eller om det bara är några sidor kvar. Det finns ju så många andra bra böcker en kan ge tid åt istället!

Boken tar upp gestaltning, den dramatiska kurvan, berättelsen ingredienser, börja och sluta, tempus, miljöbeskrivningar och så vidare. Det ges inga djupa förklaringar, utan är mer överskådlig, men jag tycker ändå att den är informativ. Och framför allt: inspirerande!

Första meningen: När jag var sex-sju år läste jag Pippi Långstrump. 
Antal sidor: 110
Förlag: Unga Lava, tack för recex!
Utgivningsår: 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar