30 oktober 2015

Skärvor av minnen - Laurie Halse Anderson


Hayley har de senaste åren rest omkring i USA med sin pappa Andy. De har aldrig stannat länge på någon plats, men nu har Andy bestämt att de ska flytta in i hans mammas hus i staden de en gång kallade sin. Hayley kan för första gången på länge försöka rota sig och skaffa vänner. Men det är svårt, särskilt eftersom Andy behöver mycket hjälp. Han är krigsveteran och plågas nästan ständigt av de hemska krigsminnena och PTSD (posttraumatiskt stressyndrom). I skolan finns dock Finn som inte kan låta henne vara, utan bryter sig in mellan Hayleys egna minnen.

Wow, ännu en stark bok med viktiga ämnen! Jag vet knappt hur jag ska recensera... Jag tycker väldigt mycket om den.

Skärvor av minnen är otroligt stark och har något väldigt viktigt att berätta. Flera gånger berörde den mig djupt. Hayleys smärta och förtvivlan går rätt genom boksidorna, och jag har svårt att förstå att det här skulle kunna vara verklighet. Men det är klart att det kan vara.

Det är så hemskt att se en 18-åring känna att hon behöver ta fullt ansvar för sin pappa som lider svårt att PTSD. Han verkar inte vilja ha hjälp, men avlastning är något Hayley verkligen behöver. Tyvärr är hon alldeles för van vid att människor sviker dem, och har svårt att släppa in vänner när hon börjar skolan igen efter många år på resa. Sakta men säkert lyckas ändå Finn komma närmre henne. Det finns dock många murar som måste rivas innan han kan förstå Hayley, men deras vänskap och kärlek är fin, och samtidigt skör och ansträngd. Att förstå Hayleys situation är svårt, och jag tror författaren vill visa på att många människor har varit med om sådant som inte går att förklara, och även om de förklarar kan det vara omöjligt att sätta sig in i, men vi kan alltid vara där för att lyssna och bry oss.

Jag är ganska säker på att jag kommer kora denna bok till en av årets bästa. Fylld av smärta och hopp, förtvivlan och längtan. En riktigt bra ungdomsbok för unga och vuxna.


Första meningen: Det började på kvarsittningen.
Antal sidor: 366
Förlag: Lavender Lit, tack för recex!
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: The Impossible Knife of Memory, 2014, översatt av Cecilia Falk

2 kommentarer:

  1. Åh, låter riktigt intressant. Ska verkligen läsa denna. Bra recension! :)

    SvaraRadera