17 oktober 2015

Hösten 2015, så många viktiga böcker

I höst har det getts ut många böcker som jag recenserat ungefär "mycket igenkänning, viktigt för dem som varit i liknande situationer". Det som är extra speciellt är att böckerna behandlat svåra ämnen. Till exempel självmord, död, mord, klasskillnader, ångest, depression, social fobi. Det är så bra! Innebörden i orden är såklart inget bra, men de är tyvärr vardag för många, och därför är det så bra att det inte läggs tabu över dessa ämnen. Några exempel:

Djupa ro handlar om fyra vänner som får åka på sin väns begravning. Hur hanterar man sorgen? Varför dog han? Hur går man vidare?
April, April utspelar sig på ett behandlingshem för ungdomar. Berättaren Hugo har försökt ta livet av sig, och tillsammans funderar ungdomarna kring vad det finns att leva för.
Var är Audrey? Handlar om Audrey som lider av ångest och social fobi.
När hundarna kommer behandlar destruktiva relationer och en bror som plötsligt blev en mördare. Hur hanterar man det? Vad är kärlek, och vad kan vända det till något annat?
Som eld tar upp klasskillnader och hur svårt det kan vara att korsa gränserna när kärleken vill göra det. (kom ut i somras)
Wallflower kom visserligen inte ut i år, men jag vill ändå ta med den, eftersom huvudpersonen inte är så där självsäker och verbal i alla situationer. Precis som jag. Och många andra.


Det som är extra bra med de här böckerna är att de utspelar sig mitt i vardagen. Det är inga självhjälpsböcker med undervisande ton, utan landar mitt i ungdomars verklighet, där det kan vara lätt att känna igen sig. Även om man känner att livet är bra, finns det många tankar som är gemensamma med de som har ångest, lider av social fobi, eller har en vän som nyss dött. Det är inte så att dessa böcker normaliserar problematiken, men de vill visa på att det är vardag för många. Det kan öka vår förståelse för andra människor. Jag hoppas i alla fall verkligen att det är vad böckerna leder till.

Det finns många fler böcker, även sådana som blivit utgivna tidigare, och säkert fler som kommer, som borde vara med här.
Har du fler böcker som borde upp på listan?

2 kommentarer:

  1. Alltså jag tycker att det här är en så himla bra och viktig trend! Heja förlagen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Det är så många (typ personer med makt) som skulle kunna göra något, som inte gör särskilt mycket. Vad underbart då att bokförlagen gör något, och dessutom något väldigt viktigt!

      Radera