15 oktober 2015

Barnbokskatalogen

När jag var liten och vi fick hem en leksakskatalog tittade jag och min syster på alla fina leksaker. Vi satte ett kryss vid alla saker vi skulle vilja ha, och sedan lämnade vi över katalogen till mamma och pappa. Katalogen kom passande nog ofta några veckor innan tomten.

Jag kände en liknande känsla när jag fick Barnbokskatalogen i min hand när vi var på väg ut från bokmässan. Kvinnan som gav mig den frågade om jag kände någon i min närhet som var barn eller ungdom. Jag tänkte ungefär "jag!", och sa något i stil med, "jag känner mig som en ung", varpå kvinnan log och gav mig en katalog. När jag kom hem satte jag mig i soffan med katalogen och en penna. I barnbokskatalogen är det så fiffigt att det finns en ruta för böcker en har läst, och en ruta för böcker en vill läsa. Så jag satte mig och började fundera och kryssa. Efter det gick jag in på bibliotekets hemsida och reserverade titlar till mitt närmaste bibliotek. Lite inför-julaftonskänsla på det!

Men vad är Barnbokskatalogen? kanske du undrar. Jo, Kulturrådet utser ett gäng personer med "särskilt kännedom om någon genre inom barn- och ungdomslitteraturen" , som läser en massa böcker som kommer ut under året. Sedan väljer de ut ungefär 290 böcker till katalogen. Under året får alla 0-19-åringar läsa och fundera, för att någon gång under januari-april kommande år lägga sin röst på de bästa böckerna. Den här juryn är Sveriges största barnjury! Du kan läsa mer här.

Jag tänker att Barnbokskatalogen är en väldigt bra hjälp för dig som vill köpa en bok för något barn eller någon ung, men inte riktigt har koll på "vad som gäller". Eller till dig som vill se vilka nya böcker som finns på marknaden. Eller för dig som vill ha lite julafton- eller födelsedagskänsla.

2 kommentarer:

  1. Åh jag önskar jag fått tag på en sådan på bokmässan! Det blir väl bara av att fråga ut biblioteket om de har hunnit ta in dem än. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett den på bibliotek, så den borde finnas ute nu. :)

      Radera