21 september 2015

Vad gör man inte - Maja Hjertzell

Syskonen Anders, Karoline och Sanna är på väg till sin mamma för att fira hennes födelsedag. Anders har lätt att gå över gränsen, Sanna ligger med fel killar och Karoline vill ingenting. Dessutom finns storasystern Lea, men eftersom hon och Sanna inte pratar längre, kommer hon inte dyka upp. Det är en varm sommardag, och i slutet av den kommer allt vara förändrat.

Läsaren får följa de tre förstnämnda syskonens olika resor till födelsedagsfirandet. De har alla på en ett eller annat sätt tragisk livssituation, de är vilsna och sökande. Pusselbit för pusselbit läggs storyn fram, och träffen med mamman ger ännu mer. Trots det är finns mycket under ytan, och det bubblar ikapp med den varma sommardagen.

Som läsare vet jag att något kommer hända. Något som "förändrar allt". Vad är oklart. Det bygger upp en stor spänning, och på väg mot "målet" bjuder författaren på ett väldigt bra språk. Det är målande, beskrivande, lockande. Trots att boken är tunn, 138 sidor, har Hjertzell använt sig av varenda mening för att föra fram en spännande, hjärtskärande, tragisk berättelse. Och mer ryms mellan raderna. Det gillar jag mycket.

Boken påminner mig om Kanske är det allt du behöver veta: blodsband och en händelse som förändrar allt. Men slutet i denna bok! Vill någon diskutera det med mig, så skicka ett mejl eller något!

Första meningen: Anders går på landsvägen.
Antal sidor: 138
Förlag: Gilla böcker, tack för recex!
Utgivningsår: 2015

1 kommentar:

  1. Den lockar, får åka upp på Att läsa-listan, helt enkelt.

    SvaraRadera