9 september 2015

Svart sommar - Åsa Anderberg Strollo

Annies mamma har ärvt ett litet torp mitt ute i skogen, och nu ska familjen tillbringa hela sommaren där. Det regnar nästan varje dag, och storasyster Wilma är sur nästan lika ofta. Men konstiga saker börjar hända. Annie drömmer drömmar som känns verkliga, det luktar konstigt och ibland verkar huset leva ett eget liv.


Åsa Anderberg Strollo har tidigare skrivit böcker för tonåringar, som alla tar upp svåra ämnen, t.ex. hemlöshet, okänd pappa och klimatångest. Nu vänder hon sig till 9-12-åringar. Boken beskrivs som en feelgood-skräckis, och den intressanta blandningen lockade mig att läsa boken. Det gamla torp Annies mamma ärvt kan ibland kännas väldigt kusligt, och de här inslagen är svåra att förutsäga. Samtidigt finns det mycket mysigt och fint i boken. Till exempel kattungen du ser på framsidan, eller Annies utveckling den sommar hon fyller 12 år.

Jag tycker boken är välskriven och passar till målgruppen, men även mig. Den lämnar mycket till läsaren att klura på tillsammans med Annie. Nutid blandas med dåtid, vilket ger perspektiv. Eftersom boken utspelar sig långt ute i skogen finns sällan mobiler eller internet som stör handlingen, härligt! ;)


Författaren har redan en uppföljare färdig i huvudet, Varm vinter, kommer den heta, och jag tycker Åsa gör rätt i att skriva mer för denna ålder!Första meningen: Min värsta och bästa sommar började med bråk.
Antal sidor: 191
Förlag: Alfabeta, tack för recex!
Utgivningsår: 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar