16 september 2015

När hundarna kommer - Jessica Schiefauer

När Ester och Isak träffas blir de genast kära. Väldigt kära. De träffas nästan hela tiden, men något kommer emellan, och Isak vet inte längre vad det är de har. Samtidigt blir de nynazistiska åsikterna tydligare i samhället, och Isaks lillebror Anton är med när en ung kille misshandlas till döds. Allt vänds upp och ner.

Detta är en berättelse om stor kärlek, svallande känslor, djup sorg och brinnande frustration. Boken börjar med de fina känslorna ett två nyförälskade kan känna. Jag tyckte det kändes lite ytligt i början. Saker bara hände, utan att jag som läsare fick del av särskilt många tankar eller fick karaktärerna porträtterade för mig. Samtidigt som Isak och Ester lär känna varandra mer känns det som att något kryper under ytan. Anton börjar umgås med "fel" människor, och ingen har egentligen koll på vad som händer. Varken karaktärerna eller jag. Jag vävdes in i berättelsen och märkte först i efterhand, medan jag fortfarande läste, hur allt snärjde ihop sig och blev väldigt fel. Något fint vändes snabbt till något destruktivt, svårt att ta sig ur. Det är skrämmande, men eftersom det beror på snygga berättelseknep är det riktigt bra.

Schiefauer har valt ett annorlunda berättarperspektiv. Det finns många historier ur perspektivet från närstående till en person som blivit mördad. Det är däremot färre berättelser som visar hur det kan vara att vara anhörig till en mördare. Det vill författaren visa i denna bok. Det är spännande och intressant. Något som inte får hända har hänt, och det går inte att ta tillbaka. Mina känslor är motstridiga genom berättelsen. Det är så vanligt att man som läsare leds till att "heja" på en av sidorna, det "goda" eller "onda", men vem ska jag heja på i denna berättelse? Viktig läsning, samtidigt som den väcker mängder med tankar.

Liksom Pojkarna är detta en annorlunda berättelse som rör sig från det vanliga. Även om boken är rätt skrämmande och ovanlig (konstig?), gillar jag den, och vill härmed rekommendera den.

Första meningen: Det sägs att den som träffas av sjöns blick blir märkt för livet. 
Antal sidor: 304 
Förlag: Bonnier Carlsen, tack för recex!
Utgivningsår: 2015

4 kommentarer:

 1. vad skulle du säga att dikten på sida 9 st står för. egna tankat och åsikter om den ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte boken framför mig och minns tyvärr inte dikten. Berörde den dig på ett särskilt sätt? :)

   Radera
 2. Hur hör dikten på s.9 ihop med handlingen tycker du? Tacksam för svar. Har en skoluppgift om detta.

  Det sägs att den som träffas av sjöns blick blir märkt för livet.
  Det sägs att vattnet har två ögon, ett gott och ett ont.
  Det goda ögat är ljust och glittrande, dess kraft lagras i dig som en pärla.
  Det onda ögat är kallt och svart, om det får syn på dig är du bortom räddning. Men allt det där är bara sagor, och sagor tror vi inte på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är en skoluppgift är nog tanken att du ska klura på det själv och inte ta mina tankar. Lycka till med uppgiften! :)

   Radera