28 september 2015

Mördarens apa - Jakob Wegelius

Sally Jones är efterlyst. Hennes vän Chiefen har blivit anhållen för mord på en man vid namn Alphonse Morro, men Sally Jones var med när det hände, och Chiefen mördade inte Morro. Men hur ska en apa kunna bevisa det?

En av de bästa sakerna med denna bok är att huvudpersonen och berättaren är en apa. Det medför vissa saker, till exempel att Sally Jones inte kan prata med människor, och att läsaren får se saker ur ett djurs perspektiv. Det sistnämnda är dock inte så utmärkande, eftersom Sally Jones lever likt en människa, men det är ändå ett roligt, utstickande grepp som fångar mitt läsintresse.

Sally Jones drivs av längtan att visa på rättvisan och rädda sin vän ur fängelset, och detta innebär att hon får vara med om väldigt mycket. Hon lär känna Ana Molina, som förstår och vill hjälpa. Detta leder till en fin relation, och jag tror boken vill visa på ovanliga relationer, och hur bra det kan bli om man är beredd att mötas halvvägs. Det finns några få delar som är lite långdragna, men jag tänker att det gör boken till en bra högläsningsbok. Den är väldigt spännande, den sträcker sig över flera länder, kulturer och levnadsstandarder. Samtidigt är boken mysig, på något sätt. Jag har längtat efter att få krypa upp i soffan och lära känna den kloka, snälla, fundersamma Sally Jones.

Jag måste skriva något om att bokens tjocklek också. Långa böcker gör mig ofta kritisk. Har de verkligen så mycket att berätta, eller är det en utdragen historia med långa transportsträckor? Mördarens apa är 600 sidor, men sidorna är ganska små, texten förhållandevis stor, kapitlen korta och lättlästa (med undantag av fackspråket kring sjö och handel, möjligtvis, men det vidgar å andra sidan ordförrådet) och illustrationerna magiskt vackra. Jag tror inte det är några problem för målgruppen att ta sig igenom denna "tegelsten". Därför utfärdar jag härmed en rekommendation. Även till de som är äldre än 15.

Första meningen: Häromdagen fick jag en gammal skrivmaskin av Chiefen.
Antal sidor: 617
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2014

4 kommentarer:

 1. Jag er så himla nyficken båda på Sally Jones och Mördarens apa. Det låtar lite som om formatet påminnar om Brian Selznicks stil(The Invention of Hugo Cabret och Wonderstruck om du har läst noen av disse två?). Tusen, tusen takk for at vi fikk använde din recension på NUBB.nu. Jeg håper det er unnskyldt at jeg ikke er så flink til å skrive på svensk, norsk er et språk jeg behersker langt bedre ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst den boken, så kan tyvärr inte jämföra, men jag rekommenderar dig att läsa Mördarens apa (Sally Jones har jag inte läst).
   Kul att ni ville använda min recension! :)

   Radera
  2. Jeg skal lese den en dag, men så var det det der med 'So many books, so little time.' ;)

   Radera
  3. Förstår precis vad du menar! ;)

   Radera