12 augusti 2015

Fjärde riket - Maria Nygren

När Blenda börjar på en ny skola märker hon ganska snabbt att klasskompisen Hedvig verkar ha makt över hela skolan. Alla gör som hon vill, och det är inte alltid bra saker. När Blenda gör ett grupparbete om hur Hitler kom till makten, bestämmer hon med gruppmedlemmarna LSD och Penny att de ska försöka störta Hedvig från makten: ”Såklart var Hitler ett svin”, säger Blenda med en blick på LSD:s bleka ansikte. ”Men vi ska inte ta hans idéer. Det här handlar inte om vad han sa, utan om hur han sa det. Och om en sådan tönt lyckades skapa ett helt nytt rike borde vi åtminstone lyckas ta över klassen.”

Det här är en rätt skrämmande bok. Dels för att det handlar om Hitler, dels för att goda avsikter snabbt kan bli något negativt när maktbegäret väcks, dels för att det kan vara väldigt lätt att manipulera andra människor, och även sig själv, att tro på den fria viljan, samtidigt som de vävs in i en kontrollerande kraft.

Boken har ungefär samma idé som filmen The Wave. Det är en intressant idé. Många karaktärer är väldigt stereotypa (Hedvig är drottning över skolan och Penny hennes kopia, LSD är den ingen ser, Noa är snygga, populära killen osv), vilket inte känns helt trovärdigt, men kanske krävs den här typen av extrema karaktärer för att få fram budskapet. Det blir övertydligt ibland, så det är tur att det inte alltid är självklart på vems sida jag som läsare ska stå. Oftast är huvudpersonen den som "gör det rätta", den jag hejar på eller liknande. Men i denna bok skiftar det vem jag hejar på. Det känns annorlunda, och utmanande på något vis. Det visar på att människan inte är bra eller dålig, utan att det skiftar, vilket jag tror kan öka självkänslan för många. Det greppet gillar jag.

Första meningen: Det är skit.
Antal sidor: 393 
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar