15 juli 2015

Som eld - Sara Lövestam

Sommar, en ö i skärgården. Anna och Louise möts och trots deras olika liv känner de båda något som gör att de dras till varandra. Vad är det? Något att strunta i, eller något att ta på allvar?

En sommarbok har, enligt mig, några/alla av följande ingredienser: sol, värme, hav, kärlek, och allt vad detta kan innebära. Den kan dessutom få vara förutsägbar och ge en feel-good-stämning under och efter avslutad läsning. Som eld är precis en sådan bok. Den handlar mycket om karaktärerna och kärlek. Det görs inte så stor grej av att det är två tjejer som är kära, känslorna får spira ändå.
Fokus ligger istället på klasskillnaden mellan Anna och Louise. Louise är en ganska bortskämd rikemansdotter, medan Anna lever enkelt med sin alkoholiserade pappa. Det känns tråkigt att det är så tydligt och stereotypt, det sänker mitt betyg på boken.

Genom att varva berättare mellan Anna och Louise, hålls spänningen vid liv. Vid ett tillfälle är berättarskiftet snabbare, vilket jag gärna sett mer av, för att få ut mer av tjejernas känslor, tankar och funderingar.

Letar du efter en "klassisk" sommarbok, är denna att rekommendera.

Första meningen: Pappa är alltid glad på båten.
Antal sidor: 206 
Förlag: Lilla Piratförlaget, tack för recex!
Utgivningsår: 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar