1 maj 2015

3 x deckare för barn

I kursen denna månad läser jag bland annat deckare för barn, för att sedan skriva en egen. Idag bjuder jag på kortrecensioner av de tre böckerna.

Kommissarie Tax samlade mysterier av Elsie Petrén, illustrationer av Annie Huldén
Läsaren får följa med kommissarie Tax när han försöker klara upp alla möjliga slags brott där han bor. Försvunna glasögon och isbitar, ett bortrövat tåg och ett hus där det kanske spökar. Han är inte så modig som man kan tro, så det är tur att han får hjälp från alla möjliga håll.

För barn i 5-7-årsåldern, ungefär. Fyndigt och snällt, men ändå spännande. Jag gillade boken.
Första meningen: -Polis! Antal sidor: 136 Förlag: ZEK bokförlag
Utgivningsår: 2009

Sonja, Boris och tjuven av Eva Lindström
Sonja och Boris är på semester på en camping när saker helt plötsligt börjar försvinna. De försöker hjälpa Björnen som äger campingen, men det är inte det lättaste!

Inledningen är spännande, men ganska enkel. Bilderna försöker ge ledtrådar, vilket ökar läsarens medverkan. Klent slut, ingen bok jag läser igen.
Första meningen: Det här är Björnens campingplats. Antal sidor: 28
Förlag: Alfabeta Utgivningsår: 2007

Simborgarmysteriet av Martin Widmark, illustrationer av Helena Willis
På juldagen går det årliga Stora julsimmet av stapeln. I år kommer det dock ännu fler, då den berömde simhopparen Racke Bolinder kommer på besök. Lasse och Maja är inte sena att upptäcka att något går fel när brandlarmet går, att Majas simborgarmärke försvinner och att Racke försvinner under vattenytan.

Lättläst, men inte lättlöst. Författaren och illustratören gör ett snyggt jobb tillsammans, vilket gör boken spännande. Kan tänka mig att vana LasseMaja-läsare har lättare att lista ut vem boven är, med tanke på att detta är bok nummer 20, men för andra kan denna bok vara något att bita i.

Första meningen: - God jul, säger Maja och betalar. Antal sidor: 91  Förlag: Bonnier Carlsen Utgivningsår: 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar