2 april 2015

Internationella barnboksdagen

Idag, 2 april, på H C Andersens födelsedag, är det Internationella barnboksdagen. Det uppmärksammar Boktjuven med en bloggstafett om världslitteratur. Jag kikade in på Världslitteratur och lånade hem fyra slumpvis valda böcker från afrikanska författare. Här följer fyra korta utlåtanden.

Ynari: flickan med de fem flätorna - Ondjaki
En dag träffar Ynari en liten man nere vid floden. De börjar prata om ord och vad de betyder. De kommer fram till att ingen behöver ordet krig. Men hjälp av sina fem flätor försöker Ynari få andra att förstå det också.

En barnbok som vill gå djupare, i och med filosofierna kring ord. Mycket kretsar kring landets traditioner, och ibland har jag lite svårt att förstå Ynaris uppdrag. Annars är det en mysig, äventyrsfull bok.

Första meningen: Det var en gång en flicka som hade fem vackra flätor och hette Ynari. Antal sidor: 43 Förlag: Bokförlaget Trasten Utgivningsår: 2010 Originaltitel: Ynari: a menina das cinco trancas, 2004 Land: Angola


Nokos överraskningskalas - Fiona Moodie
Noko fyller snart år, och Takadu bestämmer sig för att ordna ett överraksningskalas. Han bjuder in ett gäng med vänner, och beger sig sedan mot stora fikonträdet för att skaffa mat. Men elaka hyenan blir inte bjuden, och vill gärna hämnas.

Boken har en klassisk dramaturgi och ett klassiska teman: utanförskap och vänskap, och har något viktigt att förmedla. Roligt med osvenska djur, men lämnar inga större spår.

Första meningen: Jordsvinet Takadu och piggsvinet Noko var gamla vänner. Antal sidor: 28 Förlag: En bok för alla Utgivningsår: 2014 Originaltitel: Noko's Surprice Party  Land: Sydafrika


Herdepojkens dröm - Niki Daly
Malusi är herdepojken som drömmer om att bli president. Han vaktar får och getter om dagarna, och med Lungisa spelar han fotboll och försöker rädda deras djur från babianer.

Boken bygger på Nelson Mandels barndom, men har även inspiration av Gamla testamentets David och profeten Muhammed. Med önskan om att alla ska kunna drömma stort, trots att de är små, har boken ett viktigt budskap. Längst bak i boken finns en ordlista, över de icke översatta ord som gömmer sig och ger mer kunskap i texten. Boken har dock lite dåligt med intrig och ett snabbt slut som lämnar frågor. En bra bok för de yngre barnen.

Första meningen: "Vakna, Malusi!" ropar mamma. Antal sidor: 35 Förlag: Förlaget Hjulet Utgivningsår: 2012 Originaltitel: The Herd Boy, 2012 Land: Sydafrika

Papa Diops taxi - Christian Epanya
När Sènes farbror köper en taxi får Sène följa med på många äventyr.De får köra en brud, en födande kvinna och ett brottarlag genom Senegal. De möter glada leende, avundsjuka, ledsna människor, känner stolthet och lycka. En färgsprakande bok med mängder av känslor och uttryck.

Första meningen: Jag heter Sène och jag bor i Saint-Louis i Senegal Antal sidor: 28 Förlag: En bok för alla Utgivningsår: 2006 Originaltitel: Le Taxi Brousse de Papa Diop, 2005 Land: Kamerun

Varje bok har inslag av sitt lands traditioner, landskap och vilda djur. Jag tror att det är viktigt att läsa böcker för barn där inte alla är vita, utan att kunna förklara för barn att det finns olika länder med olika människor och traditioner. Det kan hjälpa en vuxen att förklara det där med att Sverige inte är enda landet i världen, och att inte alla är svenskar. Det kan öka förståelsen för olika människor, men lika värde.


Tycker du det är intressant med litteratur från andra länder (förutom Storbritannien och USA)? I sommar och/eller höst funderar jag på att läsa i projekt. Ett av projekten kommer blir att stifta bekantskap med böcker från olika länder. Håll utkik!


Nästa inlägg i bloggstafetten hittar du hos Bak bok mat. Här kan du se hela listan med deltagare.

7 kommentarer:

 1. Det är också bra att man kan visa att Afrika inte bara är torka, svält och krig. Det är en världsdel där alltfler har datorer och mobiltelefoner (om nu det är ett tecken på lycka...) men vi är ofta fast i ett gammaldags tänkande med eländesskildringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad intressant att du tog upp den aspekten, det hade jag inte tänkt på!

   Radera
 2. Av dem har jag bara läst Flickan med flätorna. :)

  SvaraRadera
 3. Kul att du skrev om afrikanska böcker, det hade ingen annan gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra! :) Tack för en rolig stafett!

   Radera