21 april 2015

Flyt som en fjäril, stick som ett bi - Elin Nilsson


När föräldrarna mest bryr sig om Mirandas dataspelsberoende bror och att leva ett normalt liv, bestämmer sig Miranda för att satsa allt på simningen. Hon tränar nio gånger i veckan och satsar hårt för att bli bra nog att vara med på ungdoms-SM. Samtidigt försöker hon behålla kontakten med vännerna och ägna i alla fall lite tid åt skolan. Men allt det här blir svårare än hon tänkt.

Miranda berättar om sin vardag med ett rappt språk som känns väldigt passande för målgruppen (ungdomar, men även äldre). Hon har roliga, tänkvärda liknelser, och kan det här med humor, trots att vissa delar av boken är tunga. (T.ex. ingen bryr sig, för många bryr sig, hur hinner man med allt och alla?, vad ska hända med brorsan?) Mirandas känslor lämnade spår i mig, och jag kände mycket med Miranda när jag läste boken. ("Jag kan inte sluta läsa nu, för Miranda är nere, och då är jag det också. Jag måste läsa tills hon mår bra igen.", citat Sofie.)

Jag frågade Barnens bokklubb om böcker med ungdomar och prestationsångest, och denna bok var ett av deras förslag. Prestationsångest och idrott verkar tyvärr bli en vanligare kombination, och därför tycker jag det är viktigt att en ungdomsbok tar upp detta ämne. Utöver det verkar ungdomar och prestationsångest bli en vanligare kombination överlag. Hårda krav i skolan, på fritidsaktiviteter och kanske även hemma och bland vänner. Så bra att det finns böcker som tar upp detta ämne!

Jag tycker att detta är en väldigt bra bok. Mirandas språk fångade mig verkligen, varpå jag sträckläste boken på några timmar. Trots att jag inte är särskilt intresserad av idrott var det kul att läsa om simningen, och lite har jag lärt mig, även om det fanns simspråk jag inte riktigt hängde med på. Det finns  dock några saker jag kan klaga på, till exempel (Spoilervarning! Markera för att läsa:) ( slutet. Vad hände? Det lämnar en jobbig känsla. Varför förlät inte Miranda Johanna? Vad 
händer med Mirandas axel? Vilka ska Miranda umgås med och/eller anförtro sig åt? Berätta för mig!) Överlag vill jag dock rekommendera boken.

Första meningen: När jag dyker ner i vattnet så känns det såhär: Vattnet består av väte syre och klor. Hudpartiklar saliv och snor. Min kropp består av muskler och lungor. Ben armar händer. Det är allt jag har. Det är allt jag behöver.

Antal sidor: 236
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2013

2 kommentarer: