27 april 2015

Fangirl - Rainbow Rowell


Cath älskar fanfiction och skriver mycket om Simon Snow. När hon börjar på college får hon vet att hennes lärare i skrivarkursen tycker fanfiction skräp. Hennes rumskompis pojkvän är alltid på deras rum, och Caths tvillingsyster Wren har gjort klart för henne att de inte ska dela rum. Samtidigt oroar sig Cath för deras pappa som är kvar hemma, och studentkorridorslivet är verkligen inte Caths grej.

Jag har sträckläst den här boken. Jag läste drygt 100 sidor om gången och var verkligen inne i Caths liv. När jag läst sista sidan kändes det som att jag kastades ut i verkligheten igen.

Boken är en utvecklingsroman med mycket igenkänning. Där ryms osäkerhet vid förändring, att bryta sig loss från barndomen, men ändå vara beroende av det som var. Sökande efter identitet och vad som är värt att satsa på. En riktigt bra ungdomsroman, som även passar för lite "äldre" ungdomar, eftersom Cath är 18 år.

Boken rymmer många problem/hinder, men ofta tycker jag fokus läggs på fel ämnen. Läsaren får veta mycket om hur det är att skriva fanfiction och sitta ensam på sitt rum. Däremot hade jag gärna läst mer om Caths försvunna mamma, om relationen till tvillingsystern, om Nick (killen hon skriver tillsammans med) och skrivarkursen, till exempel. Och egentligen förstår jag inte vad fanfictionen har för roll i boken. Visserligen blev jag väldigt intresserad av fanfiction, men jag fastnade aldrig vid den Harry Potter-inspirerande Simon Snow, vilken Cath är helt uppslukad av. Förutom att det finns likheter med Harry Potter, kan jag inte sluta tänka på att boken även liknar Jag ger dig solen, med tanke på tvillingar som bryter sig loss från varandra.

Boken har ett rappt och lättläst språk. Den är varm, stark och väldigt fin. Jag gillar att Cath många gånger har en stark vilja. Rekommenderas.

Första meningen: Ur Encyclowikia, folkets encyklopedi
Antal sidor: 427
Förlag: Berghs, tack för recex!
Utgivningsår: 2015, översatt av Carla Wiberg
Originaltitel: Fangirl, 2013

5 kommentarer:

 1. Man kunde inte lägga denna bok ifrån sig! Fast tempot inte var högt så fångade Rowell in en totalt :) så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tempot är ju väldigt segt, egentligen, men ändå var även jag fast. Det är skickligt gjort av författaren!

   Radera
 2. Jeg føler meg snart som den eneste bokelskeren i verden som ikke har lest noe av Rainbow Rowell enda. Snart, snart skal jeg også lese en Rowell, tror jeg. Så mye bøker, og så lite tid :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se det såhär: du har riktigt bra böcker framför dig! :)

   Radera
  2. Hurra :) Og forresten siden dere skriver om tempoet, så er det ikke alltid så viktig at det er snabt så lenge det passer til historien som fortelles.

   Radera