11 april 2015

En dröm från att dö - Emelie Kalén Loxi

Vi möter Ellen som precis kommit ut från ett behandlingshem, som har svårt att äta och att hålla sig från att skada sig själv. Vi möter Zack, som söker ett sätt att slippa ifrån allt som känns jobbigt, och som funderar över relationen till sin mamma. Ellen och Zack möts och kanske kan de förstå och hjälpa varandra.

Detta är en ärlig bok om psykisk ohälsa. Författaren skriver om hur det kan vara att leva med ångest och depression, och gör detta utan censur. Vissa delar kan vara ganska tunga att läsa, men andra gånger är jag tacksam över en bok som vågar skriva hur det verkligen kan vara. Läsaren kommer nära både Ellen och Zack.

Mitt i all ångest börjar mer positiva känslor att svalla. Berättelsen stannar inte vid att huvudpersonerna mår dåligt, utan visar på att livet faktiskt rullar på som för många andra. Det finns inslag av kärlek, självständighet, en del hopp och olika sorters relationer. Detta tror jag kan öka förståelsen hos fler. Deprimerade människor är inte alltid deppiga och verklighetsfrånskilda, de kan vara precis som de som inte är deprimerade. Boken kanske inte främst handlar om två deprimerade tonåringar, utan om två tonåringars vardag, vilket delvis innebär att de mår dåligt. Det tycker jag är bra!

En språklig grej jag störde mig på är att författaren skriver (t.ex.) "fånga ett glas på hyllan" istället för att "ta ett glas från hyllan". Det känns som att att håller på att falla hela tiden, eller är väldigt skört. Det stämmer å andra sidan in på huvudpersonerna.

Bortsett från denna språkgrej finns många snyggt skrivna avsnitt och beskrivningar, vilket lyfter boken. Den är överlag ganska vanlig, om man bortser från att psykisk ohälsa är väldigt centralt. Jag kommer minnas just detta tema, annars tror jag inte denna bok sätter djupare spår i mig. Det är bra att det finns romaner på detta tema, och kanske kommer denna bok skapa någon form av trend, eller i alla fall ett uppvaknande kring detta tema. Det vore bra.

Första meningen: Som vanligt stod han vid fönstret och iakttog grannarna, funderade över hur det skulle vara att spela någon annan för en vecka, eller åtminstone för en dag.
Antal sidor: 195
Förlag: Hoi förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar