29 april 2015

Du föll och jag för dig - Lina Stoltz


Fridas och Jakob blickar råkar mötas i skolkorridoren, och Frida kan inte sluta tänka på hans ögon. De dras till varandra, trots att de är så olika. Hon är en "duktig flicka" och han en ganska strulig kille. Frida tror allt gott om Jakob, tills hon hör rykten som verkar säga något helt annat. Deras kärlek blir plötsligt ganska komplicerad.

Det som lockade mig att läsa denna bok var att Fridas pappa är präst. Jag trodde att jag äntligen skulle få läsa en ungdomsbok där tro spelar roll (annat än att "gud finns nog inte, för det regnar trots att jag ville ha sol"), men det fick jag inte. Istället sträckläste (jag är inne i en sträckläsningsperiod) jag en ganska vanlig kärlekshistoria, med lite ovanliga inslag. Kärleken kommer pang på tidigt i boken, och hoppar därmed över den där ältande perioden när huvudpersonen funderar hit och dit hur hen ska göra. Det kändes nytt, på något sätt, och skönt.

Det som lyfter denna bok från andra kärleksromaner är knark. Eller ja, det är ju inte bra, men det öppnar upp för många frågor kring ämnet, och hur en ska hantera det. Frida och Jakob har skilda åsikter om det, och Frida är inte den som viker sig (så bra för boken!). Något annat som lyfter boken är att läsa ur både Fridas och Jakobs perspektiv.

En tidsenlig roman med fokus på kärlek och vad priset för kärlek är, utveckling och förlåtelse. En helt okej ungdomsroman. Särskilt om du vill läsa en kärlekshistoria.

Första meningen: Inte för att hon kände honom, men när de nu råkade komma gående mot varandra i en för övrigt helt tom skolkorridor hade det känts dumt att inte hälsa.
Antal sidor: 262
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2015

1 kommentar:

  1. Jag gillade också den här boken. Men har haft lite svårt att sätta fingret på exakt vad det är som gör att jag tyckte den var så bra. Kanske det är för att trots knarket, så väljer man inte vem man älskar. Sen gillar jag ju att den utspelar sig i norrland men det är ju bara för att jag själv har rötter där och därför vurmar lite extra för historier som utspelar sig där.

    SvaraRadera