23 mars 2015

Insurgent - filmen

I lördags såg jag filmatiseringen av Veronica Roths Insurgent, andra delen i Divergent-trilogin.
Här finns bokrecensionen, och här är recensionen av första filmen. SPOILERVARNING följer härmed i detta inlägg. (Ett inlägg jag hellre kallar filmkommentar än filmrecension.)

Jag läste boken i somras, och har glömt bort många detaljer. Filmen var därför överraskande och spännande. Det berodde inte bara på mitt dåliga minne, utan även på att en del är ändrat när bok blivit film. Karaktärer, intriger och långa passager är borttagna. Till exempel upplever jag Tris mycket mer deprimerad och ångestfylld i boken. I filmen verkar hon ha en del ångest, men verkar ändå ta det ganska okej. Samma sak är det med hemligheterna mellan Tris och Four. De är fler i boken än i filmen. De här två grejerna finns med i filmen, men går bara ytligt, vilket gör det konstigt. Trots att filmen är två timmar lång, skulle den kunna vara mycket längre, för att vara boken trogen och för att kunna föra fram alla starka känslor som finns inom bokens pärmar. Ibland blir Insurgent-filmatiseringen mesig.

Däremot finns det många effektfulla scener som är trogna boken och den första filmen. Jag tänker särskilt på simuleringsscenerna och Jeanines experiment.
Även i denna film funderade jag kring hur Tris visas upp på ett objektivt sätt i vissa scener. Jag skrev i recensionen av förra filmen att hon verkar ha "fått instruktioner om att se läcker, snygg och lockande ut ibland. Väldigt frustrerande i vissa scener!" Detta finns tyvärr kvar i Insurgent. Medan Four och Caleb vandrar omkring i två lagar tröjor + jacka, har Tris endast en snävt skuren topp med dragkedja där fram. Plagget är som gjort för den romantiska scen som senare följer mellan Tris och Four. Efter denna scen är Tris mer påklädd (om än med väl djup u-ringning för att vara i strid). Jag tänkte att det vill symbolisera att Tris ska vara attraktiv tills hon haft sex med sin pojkvän, därefter ska hon "skylas" för att inte locka andra lika mycket. Vad är detta för kvinnoideal 2015? Vad symbolisera det till unga tjejer? Skamligt!

Jag tycker filmen var rörig ibland, och har hört av de som inte läst boken att det är svårt att hänga med. Överlag trivdes jag dock i biomörkret, det är en spännande film som har båda action, kärlek och politik. Men Insurgent hamnar långt ifrån toppen av de bästa filmer jag sett.

När det gäller sista delen i trilogin, Allegiant, ska den, liksom många andra trilogier, delas upp i två delar (kommer 2016 och 2017). Visst finns det material nog att göra två filmer, men jag är trött på detta utdragande av filmer! Jag hinner ju glömma bort vad som händer när det gå ett år mellan filmerna... Ändå ser jag fram emot att få se hur de gör med film nummer tre, eftersom slutet på Insurgent inte stämmer överens med bokens slut.

Har du sett den? Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar