4 februari 2015

Rafikis barnrättsbok

Förra året fyllde Barnkonventionen 25 år, och en del i uppmärksammandet av det är detta häfte. Läsaren får följa med Rafiki runt om i världen för att besöka olika barn som berättar hur de har det. Varje del av häftet utgår från en eller flera artiklar ur barnkonventionen, till exempel om liv och utveckling, samma värde, utbildning och demokrati. Till dessa artiklar finns berättelser, faktarutor, diskussionsfrågor och lektips. Det är som upplagt för diskussion och att lära sig om människor och kulturer runt om i världen.

Häftet är pedagogiskt upplagt med korta texter och rutor med nämnda övriga inslag. Det finns många bilder,och är uppmuntrande, trots att det ibland skrivs om att alla inte har det lika bra, och att alla länder inte ens följer barnkonventionen.

Detta häfte rymmer så mycket kunskap och viktig lärdom, att alla skolklasser borde arbeta med det. För ökad förståelse, minskad främlingsfientlighet, och en större förhoppning om att fler barn ska få ha det bättre.

När det gäller texterna kunde man ha jobbat mer med dem, och det finns en del ordfel eller liknande. Överlag är det dock bra.

Första meningen: Jag heter Rafiki och det betyder kompis.
Antal sidor: 35
Utgiven av: Rafiki, Erikshjälpen och Individuell Människohjälp, tack för recex!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar