14 februari 2015

Löftet - Nicola Davies

med illustrationer av Laura Carlin

Huvudpersonen, berättaren, i denna bok bor i en grå stad där det inte verkar finnas något liv. Hen försörjer sig på att sno väskor och plånböcker. En dag ger en tant ifrån sig sin väska med orden "Om du lovar att plantera dem, så släpper jag taget". Det leder till något som förändrar allt.

Detta är en otroligt fin och viktig bok! Den speglar dagens samhälle på ett  realistiskt, men samtidigt samhällskritiskt, sätt. Den grå, individuella världen har tagit över, och alla verkar ha tappat bort det fina, kärleksfulla. Men ekollonen du ser på omslaget bidrar till en ljusglimt, något som får växa.

Jag tyckte den började konstigt för att vara en barnbok, men när det vänder förstår jag precis vad tanken var. En väldigt viktig bok för nästa generation, men även för de generationer som lever nu. Jag vill inte begränsa boken och säga att det är en barnbok, för den speglar något alla borde läsa och ta åt sig. Bild och text samverkar på ett effektivt sätt och förstärker budskapet om att sprida kärlek och "pay it forward". Rekommenderas!

Första meningen: När jag var ung bodde jag i en stad som var ond och kall och hård.
Antal sidor: 48
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: The Promise, 2013.
Översättning: Åsa Lind

1 kommentar:

  1. Tycker det är uppfriskande på nåt vis just att den är så grå, det är ovanligt med såna barnböcker. Den är fin :)

    SvaraRadera