10 februari 2015

Katherine-teorin - John Green


Colin har haft 19 förhållanden, och alla tjejer har hetat Katherine. Nu har han blivit dumpad för nittonde gången, och han vet inte vad han ska ta sig till. Tillsammans med kompisen Hassan ger han sig ut på en långresa, och de hamnar i en liten stad där de lär känna Lindsey och hennes vänner. Samtidigt försöker han bli ett geni, efter att alltid ha varit ett underbarn. Han ska försöka sig på en dumpningsformel som kan förutse när ett förhållande tar slut.

(Jag tänker inte nämna Förr eller senare exploderar jag i denna recension. Den boken är i en särklass för toppenbra böcker.)

Något jag tycker kännetecknar Green är det smarta och rappa språket. Många karaktärer är ofta vältaliga och snabba att driva med ord och kunskap. Det skiljer Greens böcker från mängden. Det finns ett gäng karaktärer läsaren får lära känna ganska väl, som har egna, tydliga personligheter, och ett gäng biroller som ger större bredd i berättelsen.

Jag tror att mattenördar skulle gilla den här boken. Jag är ingen sådan, och hängde därför sällan med i teoremet Colin klurar på, men det tyckte jag inte gjorde så mycket. Dessutom avslutas boken med 13 sidor lång förklaring av Colins dumpningsformel. Något annat som utmärker boken är mängden av fotnoter, som kommenterar och ger mer nördkunskap. Det tycker jag är ett roligt inslag. Det blir som att Green talar till läsaren.

Det är rätt dystert att Colin fokuserar sin formel på när förhållanden tar slut. Som om alla förhållanden tar slut. Detta kan visserligen bero på att han precis blivit dumpad. Igen.

Jag gillar boken. I början var jag lite skeptisk till "ännu en Green", eftersom hans böcker är rätt lika och lika uppbyggda. På grund av detta tröttnade jag på Sarah Dessen och Johanna Lindbäck, men jag tror jag håller fast vid Green ett tag till. För jag gillar boken. 

Första meningen: Morgonen efter att det erkända underbarnet Colin Singleton gått ut gymnasiet och för nittonde gången blivit dumpad av en flicka vid namn Katherine tog han ett bad.
Antal sidor: 303
Förlag: Bonnier Carlsen, tack för recex!
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: An Abundance of Katherines, 2006

1 kommentar:

  1. Du har blivit taggad i en vårenkät på min blogg ifall du skulle vilja.

    SvaraRadera