24 februari 2015

Jag är Solace - Siobhan Dowd


Holly har tröttnat på sin fosterfamilj och tjatet om att hon ska skärpa sig. En dag hittar hon en peruk, och med den på blir hon tuffa, självsäkra, ohejdbara Solace. Tillsammans med Solace sticker Holly hemifrån i jakten på sin mamma, den enda som kan få henne att känna hopp. Det blir både en inre och yttre resa med oväntade vändningar och tillbakablickar.

En litterär bild av utveckling och att hitta sig själv är ofta att resa. Så även i denna bok. Som jag skrev handlar boken om både en inre och en yttre resa, med tillbakablickar och framtidsdrömmar. Samtidigt handlar det mycket om nuet och hur en ska få ihop allt som inte sker eller har skett nu. Precis vad alla, framförallt ungdomar, är med om dagligen. En riktigt bra ungdomsbok.

Huvudpersonen Holly har ett minst sagt struligt liv, och hon är långt ifrån "perfekt". Jag gillar det. Jag gillar att läsa om det trasiga, problemen och en värld som är verklighet för många, men som skiljer sig mycket från min uppväxt. Det är inte så att jag njuter av att läsa om det trasiga, nej, jag uppskattar det för att jag får lära mig mer om verkligheten, och få en ökad förståelse. Just därför tror jag att denna bok kan vara läsvärd för många. Både de som har väldigt bra liv, och de som har det trassligt med familjen och livet i sig. Jag gillar också Solace, som får Holly att våga, ibland kanske lite för mycket, men Solace lär Holly mycket.

Jag förvånades över hur snabbt det gick att läsa denna bok. Kapitlen är korta, och sidorna bara rann mellan fingrarna på mig. Ett tecken på en bra bok. Rekommenderas!

Första meningen: Jag gled förbi bilarna i kön, och jag var så cool att ingen skulle ha kunnat gissa att jag letade efter ett sätt att ta mig ombord på båten.
Antal sidor: 333
Förlag: Atrium Förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: Solace of the Road, 2009.
Översättning: Helena Ridelberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar