26 februari 2015

Fem personer du möter i himlen - Mitch Albom


Eddie jobbar med service på ett nöjesfält. En dag hamnar han under en fallande soffa från en karusell, när han ska försöka rädda en flicka. När han vaknar upp befinner han sig i himlen. Där möter Eddie fem personer vars liv på ett eller annat sätt påverkats av Eddies liv. Det som känts meningslöst i livet kan ha haft en dold betydelse.

Jag slukade den här boken. Främsta anledningen till det tror jag är det medryckande språket och alla härliga karaktärer. Språket är enkelt, snabbt och indelat i korta stycken. Huvudscenen utspelar sig med Eddie i himlen, och detta värvas med tillbakablickar på hans liv och några tidigare födelsedagar. Det finns mängder med livsberättelser, som är väldigt intressanta att läsa, och samtidigt finns en story som måste redas ut.

För att sammanfatta bokens budskap väljer jag följande citat: "Vi alla påverkar andra som i sin tur påverkar någon annan och även om världen kan verka full av historier så hör de egentligen till en och samma berättelse." (s. 220)

De fem personer Eddie möter i himlen har något att lära Eddie. Det handlar om förlåtelse, ilska, förståelse osv. Sådant som många människor tänker ganska mycket på. Det skulle kunna kännas jobbigt: Hur påverkar det andra människor hur jag lever idag? Kan ett felsteg från mig leda till stor förödelse för någon annan? Men samtidigt finns det mycket hopp i boken. Det som jag tycker känns meningslöst i mitt liv, kan leda till något väldigt bra för andra.

Det jag minns mest från boken är karaktärerna och berättelserna, vad de fem personerna lärde Eddie har jag dock svårt att komma ihåg... En tänkvärd bok som jag rekommenderar till en tänkare, eller den som gillar att läsa om andra människors liv.

Första meningen: Det här är berättelsen om en man som heter Eddie och den börjar med slutet.
Antal sidor: 220
Förlag: Marcus förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: The Five People You Meet in Heaven

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar