11 december 2014

Sandor slash Ida - Sara Kadefors


Ida bor i Stockholm och tillbringar mycket tid på fester, när hon inte tar hand om sin sjuka mamma eller umgås med sina så kallade vänner Susanna och Therese. Sandor bor i Göteborg och dansar balett och funderar på om det är vad han vill eller vad hans mamma vill. Ida är populär. Sandor saknar vänner. De träffas på en chatt och försöker förstå varandra och alla andra.

Sandor slash Ida fick Augustpriset 2001 och har filmatiserats (därifrån kommer bilden till denna upplagas framsida). Jag skulle säga att boken är lika, om inte ännu mer, aktuell idag. Det finns mycket av "typiskt" tonårsliv och tankar som virvlar runt. Vem är jag? Vem ska jag bli? Finns det något bättre än det jag har nu? I så fall, hur når jag det? Boken tar upp kompis- och familjeproblem, relationer, svek, romantik, svindlande känslor och en vilsenhet många kan känna igen.

Det finns djup bakom allt det ytliga i denna bok. Även om Sandors och Idas liv, och inte minst deras relation, många gånger är väldigt komplicerade, så finns det hopp och många tänkvärda scener. Jag vill rekommendera denna bok till tonåringar, och de som vill sätta sig in i tonåringars tankar. Och som vanligt är boken mycket bättre än filmen.

Första meningen: Som vanligt: en lätt känsla av obehag när han kommer ner till centrum.
Antal sidor: 283
Förlag: Bonnier Carlsen och Månpocket
Utgivningsår: 2001

1 kommentar:

  1. Det var ett tag sen jag läste den här boken men kommer ihåg att jag gillade den.

    SvaraRadera