31 december 2014

Jag ger dig solen - Jandy Nelson

Noah berättar om sig själv och tvillingsystern Jude. Oskiljaktiga vänner, väldigt olika. Medan Noah håller sig för sig själv (tills fantastiska Brian dyker upp) och vill måla världen, hänger Jude med surfkillarna och alla som kretsar kring dem.
Jude berättar hur det är tre år senare. Något har hänt som skiljt tvillingarna åt. Nu är det istället Jude som går på konstskolan Noah så gärna ville komma in på, medan Noah hänger med Judes gamla gäng. Jude försöker ställa allt till rätta, men det verkar snarare bli mer komplicerat med skulptören som har en enorm dragningskraft. Allt har ställts på sin spets, och hur tar man sig ur det?

2011 kom Jandy Nelsons Himlen börjar här ut, och jag gillade den mycket. Därför skrev jag upp denna bok på läslistan så fort jag såg den, innan jag visste vad den handlade om. Jag kastade mig direkt in i boken, och blev lite tveksam i början. Hade jag haft för höga förhoppningar? Men hörrni bloggläsare.        Jag vet inte vad jag ska använda för ord.        Den här boken är fantastisk!

Varför? Det berättar jag gärna. Först och främst är boken välskriven och det märks att det ligger mycket tid bakom den. Nelson lyckas skriva en komplicerad berättelse utan att tappa bort mig som läsare. Först berättar Noah, 13 år, vad som händer. Därefter följer ett långt kapitel från 16-åriga Jude, och när det är som mest spännande vrids tiden tillbaka tre år igen. Glappet på två-tre år gör att det läggs fram många lösa trådar. En del klart synliga, andra dolda fram till slutet. I början känns det helt omöjligt att få ihop det, men sedan vävs det ihop så snyggt att jag vill gråta.

På tal om att gråta, här finns så mycket sorgligt och vackert att det värkte i bröstet på mig. Det spirar av kärlek till syskon, föräldrar, killar, tjejer. Samtidigt är sveken och hemligheterna många. Det finns så mycket djup, samtidigt som det ytliga som kan sitta så djupt i tonåren också är där. Språket är medryckande. Noah målar allt han ser i bilder, och hans tankar kring bilderna får vi ta del av. Jude läser ord från sin bibel om hur hon ska kunna undvika faror och göra allt till det bästa.

Det osynliga bandet mellan tvillingarna ger extra tyngd i berättelsen. Sedan finns den pirrande kärleken, de komplicerade känslorna till hatade, älskade föräldrar och syskon och andra människor. Jag skulle kunna skriva mycket mer om denna bok. Jag levde mig verkligen in i den. Den här boken är. Så. Otroligt. Bra. Läs den!

Första meningen: Det är så här allt börjar.
Antal sidor: 480
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: I'll Give You the Sun

4 kommentarer:

 1. Älskar verkligen den här boken! Och vilken otroligt fin och träffande recension, tror du fick med allt jag tänkte medan jag läste på ett väldigt snyggt sätt!

  SvaraRadera
 2. Jag vill verkligen läsa Jag ger dig solen! Nelsons språk träffade verkligen mitt i prick i Himlen börjar här. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Jag tycker denna bok är bättre än Himlen börjar här, och den gillade jag väldigt mycket!

   Radera