18 december 2014

Ett öga rött - Jonas Hassen Khemiri


Halim ser sig som en tankesultan. Han rör sig runt i Stockholm och tänker väldigt mycket. Han har genomskådat Integrationsplanen, sin pappa och klurar nu på hur han ska kunna göra revolution.

Halim är en envis kille som är medveten om vad han vill göra och vad som borde vara hans och andras rättigheter. I denna bok får läsaren följa hans dagbokstankar om vardagen och allt han funderar kring. Han talar om Integrationsplanen, som jag hoppades få mer plats i boken. Vad handlar den egentligen om? Vad innebär den för de som inte har sjuttioelva generationer svenska släktingar? Svaren på detta saknar jag, och det sänker betyget för boken.

Oavsett bakgrund tror jag denna bok kan ge mycket igenkänning till tonåringar. Tankar och funderingar skiljer sig många gånger trots allt inte så mycket människor emellan.

Och så har vi språket. Halim kan flytande svenska, men vill gärna behålla sitt arabiska ursprung. Därför skriver han på så kallad Rinkebysvenska (se ordföljden i "Första meningen" nedan) (se också inledningen till denna recension). Halim talar inte särskilt mycket arabiska, men vill ändå inte "försvenskas", något som Integrationsplanen verkar vilja göra. Jag hade svårt att få flyt i min läsning med tanke på denna ordföljd, men den ger trots allt mer trovärdighet till berättelsen, och är ett intressant inslag i den svenska utgivningen.

Första meningen: I dag det var sista sommarlovsdagen och därför jag hjälpte pappa i affären.
Antal sidor: 251
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2003

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar