5 december 2014

Bilbo, en hobbits äventyr - J.R.R. Tolkien


med illustrationer av Tove Jansson

En dag får Bilbo Bagger besök. Han vill egentligen inte ha besök, och absolut inte ge sig ut på äventyr, vilket besöket verkar vilja, men han bjuder honom för artighetens skull på fika dagen därpå. Dagen därpå väller det in dvärgar och Bilbo drars in i ett äventyr utan dess lika. Under ledning av den framstående trollkarlen Gandalf beger de sig för att söka reda på en skatt som vaktas av en fruktad drake.

Jag har varken sett Sagan om ringen-trilogin eller Hobbit-trilogin (varav den sista filmen har premiär nästa vecka), men läste denna bok till kursen jag läser. Jag var förberedd på långa släkttavlor och detaljerade beskrivningar, men blev positivt överraskad då jag slapp mycket av detta. Visst finns det inslag, särskilt av beskrivningar, men det är bara få gånger det blir långtråkigt. Ja, det finns långtråkiga bitar. Även om boken är fylld av spännande äventyr, så dras detta ner något av sällskapets ständiga tankar på mat. Detta är visserligen ett mysigt inslag, men ibland svävade mina tankar iväg på annat.

Förutom klassiska sagoväsen om troll och dvärgar, finns vättar och hobbitar. Det är intressant att läsa om detta nya, en ny värld och nya äventyr. Janssons bilder ger berättelsen mer liv, de är riktigt bra och mysiga!

Ett ord jag använt flera gånger nu är mysig. Visst finns det mycket hemskt, död och osämja, men jag tycker ändå att det ligger något mysigt över berättelsen. Bilbo är en rätt mysig karaktär, och det här med att de verkar vara superhjältar som klarar av det mesta, om än med svårigheter ibland, förstärker det.

Jag hade inte läst denna bok om jag fått välja själv, men det är roligt att ha läst en "klassiker" och som blivit så populär, särskilt som film.

Första meningen: I en håla under jorden bodde en hobbit.
Antal sidor: 308
Förlag: denna upplaga Rabén Prisma, 1994
Originaltitel: The Hobbit or There and Back Again, 1937

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar