1 december 2014

1 december. En riktigt bra ungdomsbok jag läst 2014

Idag drar julkalenderbloggstafetten igång! Första inlägget hittar ni just här. Så, nu kör vi:

Jag har läst ovanligt många bra ungdomsböcker i år. Mer om detta finner du i min årssammanfattning som kommer vid årsskiftet.
Jag ville hitta en bok som jag inte tror "alla andra" kommer skriva om, så därför valde jag Färgen på drömmar av Ruta Sepetys.

Anledningen till att jag läste denna bok var att jag gillar författaren, Ruta Sepetys, väldigt mycket. Hennes språk och berättelser på teman som sällan förekommer i ungdomsböcker, lockar mig. Först gav hon ut Strimmor av hopp som utspelar sig i Sovjet under andra världskriget, sedan denna bok som äger rum i New Orleans franska kvarter 1950. (Vill du veta mer om boken föreslår jag att du läser min recension.)

Stora delar av Färgen på drömmar utspelar sig på en bordell och i slumkvarter. Därmed förmedlas en berättelse från ett sammanhang och jag knappt vet något om. Det främmande för mig ger mig något nytt, spännande och intressant. Parallellt med detta okända finns mycket igenkänning från ett "vanligt" liv. Jag tänker till exempel på relationer, familj, kärlek, jobb, utbildning och fritidsintressen. Det som gör att jag gillar boken är blandningen av detta.

I min recension skrev jag att Sepetys berättarteknik har ett flyt som gjorde att jag sträckläste boken och Sepetys har skrapat ihop en fascinerande skara människor. Hon är en väldigt skicklig författare. Därför vill jag rekommendera denna bok (som kan läsas av både ungdomar och vuxna!).I morgon kan du läsa julkalenderinlägg hos Swebookobsession.

3 kommentarer:

 1. Låter intressant och ja, annorlunda! Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Vad händer med bloggstafetten? hittar varken inlägg för 3:dje eller 4:de.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte riktigt vad som har hänt...

   Radera