3 november 2014

Världens viktigaste kyss - David Levithan


Att kyssas stående i 32 timmar utan att släppa kontakten mellan läpparna. Det är vad Craig och Harry tar sig an för att slå ett världsrekord. Uppståndelsen blir stor, först från folk som hejar på dem, sedan även från dem som vill förstöra. Samtidigt träffas Ryan och Avery för första gången och verkar finna något alldeles särskilt mellan sig. Sedan har vi Neil och Peter, hur är deras förhållande, egentligen? Och vad får Cooper ut av att träffa män på nätet? Två dygn. Mycket kan hända. Mycket kan förändras.

David Levithan har ett särskilt sätt att skriva som gör att jag stannar upp och fascineras. Kanske med anledning av det stundtals poetiska berättarspråket, eller att det är ett "vi" som berättar till ett "ni". Kanske är det hans utstickande berättelse där sju killar har huvudrollerna, sju killar som alla är homosexuella. Det är i vilket fall som helst något speciellt med Levithans roman (romaner), något jag gillar väldigt mycket!

Boken utspelar sig under cirka två dygn. Det är ett skickligt sicksackande mellan livsberättelser som var och en har ett djup, och karaktärerna hinner utvecklas ganska mycket. Berättarna är som sagt ett vi, några som gått före, som vet hur det är att komma ut ur och leva utanför garderoben. De skulle gärna vilja dela med sig av livserfarenheter, men eftersom de förmodligen inte finns kvar i detta liv kan de bara kommentera vad som händer. I början var det lite svårt att komma in i denna tankegång. Efter ett tag lärde jag dock känna killarna. Det kändes som att de fanns överallt, och alla ville de dela med sig av sin berättelse. Det gjorde att jag fick ut mer av berättelsen och fick mig några tankeställare. En vänskaplig och romantisk roman, men även fylld av svek och krångliga föräldrarrelationer. Tänkvärd, djup, lättläst, innehåller det mesta av en vanlig och ovanlig tonårstid. Väldigt intressant. Väldigt läsvärd.


Första meningen: Ni kan inte veta hur vi har det nu - ni kommer alltid vara ett steg efter.
Antal sidor: 198
Förlag: Gilla böcker, tack för recex!
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: Two Boys Kissing, 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar