9 november 2014

Godnatt Mister Tom - Michelle Magorian

Willie evakueras från London under andra världskriget. Han hamnar hos Tom på engelska landsbygden och för första gången i sitt liv får han uppleva vänlighet. Willie får mat, kläder, ett eget rum. Han får vänner och lär sig snabbt mer i skolan, men även om sig själv och livet. Denna lyckliga saga verkar dock ha ett slut, något som verkar få allt hopp att slockna.

Den här boken har stått jättelänge på min lista över böcker jag vill läsa. Jag har hört väldigt mycket bra om den, och därför var jag rädd att jag skulle ha för höga förväntningar. Det kanske jag delvis hade, men jag håller ändå med om att detta är en fantastisk berättelse. Mitt i allt elände finner Willie en mening med livet, en mening långt ifrån vad han tidigare trott.

Boken rymmer en hel del hemskheter, men det finns mängder av kärlek och hopp. Det finns flera karaktärer som utvecklas väldigt mycket, och det gör det så intressant att läsa. Som läsare får jag lära känna karaktärerna och miljön ganska djupt. Det är en ny vinkel i mängden av berättelser från andra världskriget. Helt klart läsvärd för ungdomar, men likaväl vuxna.

Första meningen: "Jaha?" sa Tom bryskt när han öppnade ytterdörren.
Antal sidor: 276
Förlag: rabén&sjögren
Utgivningsår: 2005, men har tryckts i flera upplagor
Originaltitel: Goodnight Mr. Tom, 1981.
Översättning: Meta Ottosson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar