15 november 2014

Agnes Cecilia - en sällsam historia

av Maria Gripe

Ibland hör Nora steg i våningen som tillhör någon hon inte kan se. Hon minns inte när hon hörde dem första gången, men när hon får mystiska telefonsamtal och en väldigt uttrycksfull docka börjar hon om detta kan ha ett samband. Nora bestämmer sig för att ta reda på detta, och det blir en svindlande historia som bit för bit läggs fram.

Agnes Cecilia kan väl betraktas som en klassiker, så många som läst och älskat Gripes böcker. Det finns en blandning av verklighet och övernaturlighet, men de båda ligger så nära varandra att det ibland är svårt att skilja på vad som är vad. Det ger en spänning som ger boken något särskilt som gör att den är läsvärd. Den håller, trots att det är över 30 år sedan den gavs ut.

Det finns mycket aktualitet i de olika relationerna. Noras föräldrar omkom i en olycka, och därmed bor Nora i en familj där hon känner att hon har svårt att passa in. Hon funderar över sina känslor till sin extrabror, och de liv Nora får lära känna genom det hon tar reda på, är minst sagt komplicerade. Jag tror att detta kan skapa mycket igenkänning för många, och öka förståelsen för dem som har det som personerna i berättelsen.

Första meningen: Det hände nästan bara när Nora var ensam hemma, när ingen mer än hon fanns i våningen.
Antal sidor: 220
Förlag: bland andra En bok för alla och Bonnier Carlsen
Utgivningsår: först utgiven 1981

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar