6 oktober 2014

Skattkammarön - Robert Louis Stevenson


En mystisk man kommer till familjen Hawkins vandrarhem och tar över hela stället. En dag faller han död till golvet, och Jim Hawkins får tag på en karta precis innan stället invaderas av pirater. Jim visar kartan, som visar sig vara en skattkarta, för doktor Livesey och godsägare Trelawney, och de bestämmer sig för att leta reda på skatten. Med en besättning de tror är pålitligt ger de sig ut på ett spännande äventyr på havet, men snart handlar det mer om att ta reda på vem som är pålitlig nog för att få fortsätta färden.

Ett klassiskt sjörövaräventyr med pirater, skatter och allt vad det innebär. Boken gavs ut 1883, men det till trots är den fortfarande aktuell. Det finns vissa partier som är sega, och ibland hängde jag inte riktigt med i sjötermerna. Annars är det häftigt att läsa en bok som hållit så länge och håller än idag.

De flesta karaktärerna är vuxna, ja, alla utom Jim Hawkins är det, men den står ändå fast som en roman som kan läsas av såväl ungdomar som vuxna. Detta är en god bit av vår litteraturhistoria.

Första meningen: Godsägare Trelawney, doktor Livesey och de andra herrarna har bett mig skriva ner alla detaljer om Skattkammarön, från början till slut, utan att förtiga någonting annat än öns läge, och detta bara därför att det finns skatter kvar där, som inte är hämtade.
Antal sidor: 236
Förlag: Klassikerförlaget
Utgivningsår: 1999
Originaltitel: Treasure Island, 1883

1 kommentar:

  1. Jag har aldrig läst skattkammarön. Kanske dags att göra det nu.

    SvaraRadera