21 oktober 2014

Om splittrade priskategorier i Augustpriset

Sedan igår jag lagt märke till många debatter om varför barn- och ungdomsböcker tillhör samma kategori i Augustpriset. Det handlar om böckerför folk mellan 0 och 19 år (om inte ännu äldre) som samlas i en kategori. Det är väldigt stor skillnad mellan dessa, både när det gäller utveckling, kunskap, omfattning med mera. På grund av detta borde kategorin delas i två. Ett pris för barn, ett för unga.

Augustpriset har gett en kommentar kring detta. De skriver på sin facebooksida att de sedan starten 1992 fått många önskemål om fler kategorier.
Man har föreslagit att barn- och ungdomsbokskategorin borde delas upp i barnböcker, ungdomsböcker och fackböcker för barn, att ett översättarpris borde införas för bästa översatta skönlitterära bok, att den skönlitterära klassen borde delas upp i ett poesipris och ett romanpris och att fackboksklassen är för stor och borde delas upp i flera olika kategorier. Osv.
De fortsätter:
Vi menar att det är en styrka hos priset att klasserna varit oförändrade under alla år, både av kommunikationsmässiga och marknadsmässiga skäl. Augustpriset är ett kvalitetspris, men också ett kommersiellt pris. (...) Augustpriset är sedan länge väl etablerat. Media, handel och bransch vet exakt vad det handlar om. Detta faktum är vi rädda om.
Jag funderar särskilt på de två sista meningarna. Är det inte fegt att fortsätta som det "brukar" vara? Augustpriset är väl etablerat, media, handel och bransch vet vad det handlar om, och just därför vore det så bra om Augustpriset skulle kunna utvecklas, bli något mer.

Böcker som nomineras till Augustpriset får väldigt stor uppmärksamhet i media och handel. Tänk då om fler böcker kunde uppmärksammades. Till exempel ungdomsböcker, som jag tänker extra mycket på. Ju fler ungdomsböcker som uppmärksammas, desto fler kan hitta något de är intresserade av att läsa. Det tror jag är ett sätt att öka läslusten bland unga.

I inlägget skriver de även om den ekonomiska biten. Jag har full förståelse för att det skulle bli dyrare med en till priskategori. Det är här det övergår från Augustprisets ansvar till medias ansvar. Augustpriset ger trots allt en tredjedel av utrymmet till barn och ungdomar. Eller egentligen hälften, med tanke på att Lilla Augustpriset är för unga mellan 14 och 20 år.

Det är här media kommer in. Hur svårt kan det vara att skriva mer om barn- och ungdomslitteratur? Det finns otroligt många bra böcker för barn och ungdomar. Internet är enormt, varför får då nämnda litteratur så lite plats på de stora webbtidningarna?

Så, varsågod för mina tankar. Detta är egentligen bara en början.


P.s. Håll utkik, om några dagar kommer min satsning på att uppmärksamma ungdomsböcker ännu en gång.

1 kommentar:

  1. Hej hej, jag har nominerat dig i en Award! :D Läs mer här: http://bokugglan.blogspot.com/2014/10/sisterhood-of-world-bloggers-award.html

    SvaraRadera