8 september 2014

Nordkorea: nio år på flykt från helvetet - Eunsun Kim


När Eunsun var elva år skrev hon sitt testamente. Året var 1997 och hon befann sig i familjens lägenhet i ett hungersnöddrabbat Nordkorea. Hon väntade på sin mamma och syster som gått för att skaffa mat. Efter flera dagar börjar hon dock tappa hoppet om att de ska komma tillbaka. Men det gör de, och mamman får en galen idé: att fly från Nordkorea. Det blir en hemsk resa, och det tar dem nio år att nå friheten.

Detta är en sann, otroligt hemsk historia. Jag får gång på gång påminna mig om att detta inte är en dystopisk, påhittad roman, utan 100% verklighet. En verklighet med hjärntvättning från regimen, mängder av människor som svälter, en ständig rädsla att bli tillfångatagen och tillbakaförd till något som liknar helvetet. Eunsun berättar en stor berättelse som är vardag för många som lyckas, eller misslyckas, fly från Nordkorea. Hon drivs av hoppet om att få hjälpa andra genom att berätta sin historia och om Kim Jong Ils brott.

En otroligt stark, men ändå lättläst, biografi som jag rekommenderar för att få ökad förståelse och bättre kunskap om vad som händer i diktaturen. Men framförallt hur människor kan komma i kläm och inte räknas alls i mångas ögon.

Första meningen: I nästan en veckas tid har jag varit ensam i vår iskalla lägenhet i Eundeok, det lilla nordkoreanska samhälle där jag är född.
Antal sidor: 220
Förlag: Libris förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: Corée du Nord. 9 ans pour fuir l`enfer, 2012

3 kommentarer:

  1. Intressant! Hamnar på att-läsa-listan.

    SvaraRadera
  2. Åh, måste läsa! Har nyss läst Flykten från läger 14 som var fruktansvärt (!) bra!!

    SvaraRadera