18 september 2014

Mera vego, mat för hela familjen


av Lisa Bjärbo och Sara Ask

Tre år som vegetarian, och jag kan fortfarande inte säga att jag är expert på vad jag borde och kan äta. Därför tackar jag bokindustrin för receptböcker, och jag tackar särskilt för när de släppte in en av mina favoritungdomsboksförfattare (Lisa Bjärbo) i det jättestora gänget av matboksförfattare.

Med stora bokstäver står det MERA VEGO på boken, och det gillar jag. Jag menar inte att alla ska sluta äta kött, men vi (läs: västerlänningar) behöver definitivt dra ner på köttkonsumtionen. Mer vegetarisk mat vore gott för både miljön och människan. Därav gillar jag "huvudtiteln" på boken.

Med lite mindre bokstäver står det "Mat för hela familjen", och det är en annan sak jag gillar. Många vegetariska kokböcker (och kanske kokböcker över huvud taget, jag har dålig koll på köttinnehållande böcker) ska vara så komplicerade och innehålla sjuttiotolv ingredienser varav man knappt känner igen tolv av dem. Men detta är en bok som riktar sig till barn och familjer som vill testa på nya smaker. Därav finns det många enkla recept med få ingredienser. Det finns även lite mer komplicerade, men det mesta känns lättlagat. Jag kan dock inte tala för alla recept, men de jag testat jag ska absolut testa igen!

Boken är indelad i kapitlen Kaos, Vanlig vardag, Äntligen helg och Sött och plock. Sammanlagt är det 60 recept. Däremellan finns olika faktarutor, tips på järnrika livsmedel eller hur du kan ge din bebis endast vegetariskt.

En annan sak jag gillar är bilderna. Vad är en receptbok utan bilder? Väldigt oinspirerande, enligt mig. Men här finns alla rätter noga dokumenterade, och författarna bjuder på härliga bilder från testlagning och provsmakning. Inspirerande!

Jag gillar denna bok starkt, det kanske har framgått? Mer vego åt folket!

Första meningen: Om vi ska gissa: Din dotter kom hem häromdagen och sa att hon blivit vegetarian?
Antal sidor: 151
Förlag: Ordfront förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2014

1 kommentar: