10 september 2014

Inte vem som helst - Nina Lacour


Sommaren efter att de (tre förstnämnda) slutat high school följer Colby  med sina vänner Bev, Meg och Alexa på deras turné genom landet. Efter det ska Colby och Bev upptäcka Europa istället för att gå college, något som de planerat väldigt länge. Men när de kommit en bit berättar Bev att hon kommit in på college och därför inte kan följa med. Colby blir helt förstörd. Varför har hon inte sagt något innan? Vad ska han nu göra?

De fyra vännerna ger sig ut på en roadtrip, och sådana äventyr leder ofta till möten med en väldigt massa folk. Så även i denna bok. På turnén hinner de träffa bl.a. fans, motellägare, tatuerare och servitriser. Liksom Bev täljer fram figurer i trä, lyckas författaren tälja fram karaktärer som är unika på sitt sätt, och alla har något att ge. Varje karaktär har sin egen historia, och dessa korsar varandra, vävs ihop och skiljs åt. Dessutom finns Colbys och Bevs besvärliga situation, de där hemma, minnen och framtid. Det kanske låter som en komplicerad bok, men det är det inte. I och för sig, jag kände nog inte igen ett enda band av de som nämndes i boken (vilket är ganska många). Hade jag haft koll hade jag kanske fått ut ännu mer av boken, men jag gillar den ändå.

Från sprudlande vänskap till smärtande sorg. Och så allt där emellan. Mycket bra ungdomsroman, vilket stämmer överens även på författarens tidigare, Jag går dit du går.

Första meningen: Bev säger att när hon står på scen känns det som om världen håller andan för henne.
Antal sidor: 292
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: The Disenchantments, 2009, översatt av Helena Stedman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar