26 september 2014

En liten prinsessa - Frances Hodgson Burnett

De första åren i sitt liv bodde Sara Crewe i Indien tillsammans med sin pappa. Som sjuåring flyttar hon till London för att utbildas. Hon hamnar på en flickskola i två stora rum som är välklädda med faderns rikedom. Hon saknar ingenting, men är inte kaxig eller självsäker för det. Tvärtom beter hon sig som en ödmjuk prinsessa, och de flesta barnen börjar genast gilla henne. En dag händer dock något oväntat som vänder upp och ner på allt, men Sara behåller sin ödmjuka, prinsessaktiva attityd, även som utfattig och hungrande.

Vad roligt det är att hitta gamla klassiker, böcker man "borde" ha läst, som jag faktiskt gillar! Detta är en av dem. Jag hade troligtvis inte läst den om den inte stått med bland kurslitteraturen, men jag är glad att jag fick tag på denna bok. Trots att den kom ut första gången 1955, känns den aktuell. Anledningen till att jag visar upp två omslag till samma bok är att den andra helt enkelt är finare. Det vet jag lockar dig (och mig) mer till att läsa den.

En liten prinsessa är en väldigt fin och tänkvärd bok. Sara är inget typiskt barn, men hon har något att lära till människor i alla åldrar. Beskrivningen av henne kan låta som att hon är en mes, men det är hon inte. Hon är närvarande, ser till alla människor och har en fantastisk gåva att kunna berätta historier som får alla att glömma den trista vardagen. Detta lockar människor till henne, kanske mest de som verkligen behöver bli sedda.

I boken finns en elak flickskoleföreståndare (inte så oförutsägbart), det finns tjejer som är avundsjuka på Sara (inte heller det så ovanligt, men de får inte så stor plats som i dagens litteratur), en rik pappa som älskar sin dotter högt. Det dyker upp en mängd andra människor också, som alla tillför historien något intressant.

Boken har 60 år på nacken, vilket märks på språket och meningsuppbyggnaden, men den har mycket att säga när det gäller medmänsklighet och attityd. Jag gillar den, och jag gillar den mysiga, om än lite platta, karaktären Sara. Liksom hon fastnar på många karaktärers hjärtan, har hon fastnat på mitt.

Rekommenderas!

Första meningen: En mörk vinterdag, när den gula dimman hängde så tät och tung över Londons gator, att man hade tänkt lyktorna och affärsfönstren strålade av ljus som på kvällarna, satt en liten flicka med ett ovanligt utseende tillsammans med sin pappa i en hästdroska, som körde ganska långsamt genom de stora huvudgatorna.
Antal sidor: 210
Förlag: Bonniers Juniorförlag AB
Utgivningsår: 1983
Originaltitel: A little Princess 1955

2 kommentarer:

  1. Jag har läst Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett och jag gillade den. Huvudkaraktären i den boken är också en liten flicka från Indien. Hur som helst så blev jag sugen på att läsa den här också. Jag tyckte att Den hemliga trädgården tog upp mycket som är aktuellt idag, precis som du nämnde om En liten prinsessa. Det skulle vara intressant att läsa en till bok av Frances Hodgson Burnett. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har hört en del om Den hemliga trädgården det senaste, så jag har blivit sugen på att läsa den! :)

      Radera