6 september 2014

Dags att möta andra för vilka de är

Frida uppmanade oss i sitt bloggmaraton att med hjälp av en bok beskriva oss, vad vi tänker på eller något liknande. Jag valde en boktitel:
Det kommer ständigt rapporter om hur dåligt vi mår. Jag tog jobbet som ungdomsledare för att försöka hjälpa de unga det skrivs om i rapporterna. De som mår dåligt, som tycker livet skaver och att ingen ser eller lyssnar. Jag vill plåstra om. Jag vill finnas där. Inte för att jag är "någon speciell", utan för att jag vet hur viktigt det är med någon som lyssnar, någon som ser, lyssnar och kramar om. Om fler mår dåligt måste vi vara fler som hjälper.

Många gånger får du höra att du duger som du är. Detta har tyvärr inte fått genomslag i hela samhället. Jag tänker på reklam och de som tror att de mår bra av att hacka ner på andra. Vi fastnar så lätt i dåliga tankar. Tankar som säger att jag är fel, jag duger ingenting till. Det finns så många som är bättre än jag på det jag gör, så varför tror jag att jag klarar detta? Förhoppningsvis känner du inte igen dig. Troligtvis gör du ändå det.

Vi måste kunna känna att vi är accepterade för dem vi är. Vi måste kunna acceptera andra omkring oss för dem de är. Hade det varit meningen att alla skulle vara det några kalla "perfekta", skulle det ha varit så. Nu är vi dock skapade unika, värdefulla var och en. Med gåvor, talanger och ett sätt att vara. Det är inte meningen att alla ska omstöpas i samma form. Alla ska inte vara supersociala, bäst på tv-serier, politikexperter eller dietfanatiker. En del ska vara det, men inte alla. Vi är olika, men lika värdefulla. Detta måste få en större genomslagskraft i samhället!

Möt mig som jag är. Det är så jobbigt att vara någon annan. Det tar så mycket energi som kan läggas på annat. Det är mycket lättare att vara den jag verkligen är och vill vara, istället för den jag tror att andra vill att jag ska vara.

"Möt mig som jag är." Det ska alla kunna säga och bli respekterade för.

Jag vill uppmana er att våga ge plats för dem människor i din omgivning är. Möt dem som de är, och förhoppningsvis kommer de möta dig som den du är. På så sätt kan vi skapa en positiv stämning i samhället. En stämning som gör att rapporterna om psykisk ohälsa minskar, att människor vågar vara dem de verkligen är. Det är jag övertygad om att vi alla kan vinna på.

1 kommentar: