12 augusti 2014

När mamma reste bort - Beata Agnieszka Konar


När mamma reste bort av Beata Agnieszka KonarPaulinas föräldrar har precis skiljt sig. Att förstå att de inte kan bo tillsammans längre är väldigt svårt, särskilt när de säger att de fortfarande är vänner. Paulina får bo hos mamma på veckorna och pappa på helgerna, eftersom han reser mycket i jobbet. En dag säger mamma att hon måste resa med jobbet, något hon aldrig gör. Paulina får bo hos sin kompis Suzana under tiden. Suzana brukar vara jättesnäll, men nu berättar hon spökhistorier och konstiga saker om Paulinas mamma.

Denna bok tar upp problem som många barn döljer inom sig vid en skilsmässa. Den vänder sig till 5-10-åringar och beskrivs vara en öppning till diskussion, och det tror jag att den kan vara. Texten är lagom enkel för barn, och för de lite äldre barnen är det bra högsläsningsträning tillsammans med en vuxen. Något jag saknar till de mindre barnen är bilder. Framsidan är väldigt fin och välgjord, och det hade varit roligt att få se mer av illustratören.

Skilsmässa, problem med vänner och en mamma som försvinner. För att inte spoila för mycket säger jag att det kan bli lite väl många ”teman” på så få sidor, men författaren lyckas få ihop det på ett bra, välskrivet och mysigt sätt. Slutet känns dock något abrupt.

Första meningen: Paulina bor högst upp i ett grått höghus tillsammans med sin mamma.
Antal sidor: 32
Förlag: Gryf förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar