18 augusti 2014

Manne gräver ett hål - Kalle Carmback

Manne gräver ett hål av Kalle Carmback, med illustrationer av Matis Eriksson coh My Engström Renman

Ni vet de där sommardagarna när det känns som om luften står still? När solen skiner från en klarblå himmel, och det är precis vad man längtat efter jättelänge. Men när vädret väl varit sådär ett tag, då tröttnar man. Mannes pappa säger att han är för varm för att tänka, så Manne tänker åt honom, och bestämmer att de ska åka till havet. Att svalka sig i det blå är i princip det enda man orkar göra en sådan där varm sommardag.
När de kommer till stranden är allting förändrat. Solen skiner inte längre, havet ser inte så inbjudande ut, och himlen kantas av stora, svarta moln. Pappa föreslår att de ska bygga ett sandslott, och det är precis vad han gör. Manne, däremot, får inte riktigt plats, så pappa säger åt Manne att gräva ett hål, och det gör han. Gräver och gräver och gräver…

De stora, fina bilderna och den enkla texten i denna bok vänder sig till åldern 3-6.  Bilderna är väldigt detaljerade och texten är på sina ställen riktigt fyndig även för vuxna. På grund av det blir det en härlig läsupplevelse för både barn och vuxna. Texten är inte för avancerad, men inte heller för barnslig. Det är enkelt med endast två personer som pratar, men tittar man noga på bilderna finns massor av varelser som återkommer. Bland dem tar illustratören ett fint grepp om läsaren genom en man i luftballong som är en egen historia. Typsnittet passar bra till storyn och bilderna, och texten flyter in i bilderna på ett snyggt sätt som gör den till en del av bilderna.

”Manne gräver ett hål” är söt, rolig, mysig, fin och det finns många händelser som är lätta att känna igen, till exempel att pappa är så inne i det han gör att han inte riktigt lyssnar på sin son och hur Manne reagerar på det. Allt är inte realistiskt, som det stora slottet med sina tinnar och ton, eller resultatet av Mannes hål, men det gör boken till en mysig berättelse.

Första meningen: Det var en sån där dag då solen sken från en klarblå himmel och luften var het som i en bastu.
Antal sidor: 36
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar