25 juli 2014

Lilian har en alkoholiserad mamma


Imorgon är allt som vanligt av Lina Stoltz

Ibland dricker Lilians mamma för mycket. När hon gör det vet inte Lilian vad hon ska göra. Hon är så rädd för att mamma ska skada sig eller att folk ska se henne full. Det börjar nära sig lucia, och Lilian funderar på om hon vill att mamma ska komma och titta. Tänk om hon är full? Med i bilden finns även storasyskonen Tintin och Tanja, och bästisen Nina. Kanske kan de hjälpa Lilian med orosklumpen i magen.

Barnböcker om detta tema är sällsynta, vilket är konstigt när temat är ett så stort problem i vårt samhälle. På ett enkelt sätt berättar Stoltz en tragisk historia som väcker många känslor. Det finns mycket att fundera kring både för de som känner igen sig, och för de som lever långt ifrån denna verklighet. Jag tror att boken är till för båda parter.

Lilians storebror Tintin är drygt 10 år äldre, och det blir en stor hjälp för Lilian. Att ta in denna bror i berättelsen tycker jag dock är lite fegt gjort. Hur många elvaåringar har en så mycket äldre storebror som kan se saken ur ett vuxet perspektiv? Tintin underlättar berättelsen mycket, men jag hade tyckt det varit bättre om Lilian och sura Tanja hade fått klara ut det här själva. Tintin kan å andra sidan få representera vuxenvärlden, att det är bra att prata med en vuxen om föräldrar med alkoholproblem. En annan sak jag funderade kring är rollen kuratorn och skolsköterskan får. Det är den klassiska "de vill vi inte gå till, vad kan de göra?"-rollen, vilken aldrig rätas ut. Visst är det så de flesta känner, men när boken överlag är mycket bra för temat, tycker jag att dessa vuxna borde få en upprättelse.

Detta är en viktig bok som borde läsas i skolan. Där kan man samtala vidare och väcka tankar och försöka lösa problem. Väldigt bra att temat togs upp, Stoltz har gjort ett bra jobb!

Antal sidor: 114
Förlag: rabén&sjögren
Utgivningsår: 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar