7 juli 2014

Harry Potter och De Vises Sten, omläsning

Harry Potter och De Vises Sten av J.K. Rowling

Om du inte vet vad denna bok handlar om rekommenderar jag dig att googla. Detta är en recension som främst lyfter fram mina tankar om omläsningen av den.

Någon gång på tidigt 2000-tal. Min klass var på biblioteket, och min vän gick fram till hyllan med Harry Potter-böcker. Hon hade läst någon innan, och letade nu upp uppföljaren. "Ska inte du också läsa Harry Potter, Sofie?" frågade hon mig. Hon berättade hur bra böckerna och filmerna var. Jag blev intresserad och lånade med mig första boken. Jag slukade den, gillade den mycket och läste de andra böckerna i rask takt..

Detta var för cirka tio år sedan. Som jag skrivit innan är jag tveksam till att läsa samma böcker två gånger. Särskilt de jag gillar. Jag är rädd att de inte ska hålla för omläsning, vilket de i och för sig borde göra om jag kallar dem favoritböcker. Ett starkare argument till att inte läsa om är dock att det finns så många andra böcker jag vill läsa. Min tid räcker inte till omläsning.

För några veckor sedan började jag dock samla på Harry Potter-serien. De lockade mig till omläsning, och jag tog mig an första boken. Jag läste ut den på ett dygn och slogs snabbt av hur bra den är! Jag har sett filmerna ett antal gånger och tänkte att jag visste det mesta och var trött på H.P, men icke! Boken gömmer så mycket som filmen inte kan ta med. Tankar, vinklar, detaljer. Jag fastnade snabbt i berättelsen och kände mig som den del av den och händelserna. Allt omkring mig försvann för en stund. Tecken för en riktigt bra bok! Det finns så många klockrena karaktärer, Snape, Dursleys, Dumbledore, Hermione, Draco, för att bara nämna några. När jag nu visste vad som skulle hända kunde jag vara mer uppmärksam på karaktärerna och detaljer från trollkarlsvärlden. Intressant.

Vilken fantastisk bok J.K. Rowling har skrivit! I meningarna hittar jag ibland ord som jag tycker verkar för svåra för målgruppen (som väl är några år yngre än jag), men det gör läsaren mer smart. På tal om målgrupp tror jag att den utökas i takt med att förstaläsarna blir äldre. Jag tillhör generationen som växte upp med Harry Potter. Jag tror att denna serie kommer stå sig länge till, för trots att det är 14 år sedan den kom ut på svenska (17 år sedan den först publicerades), så håller den. Definitivt!

En klok vän sa "Jag borde skaffa mig H.P-serien för att tvinga mina kommande barn att läsa den, för den är ju så bra!"

Första meningen: Mr och Mrs Dursley i nummer fyra på Privet Drive var med rätta stolta över att kunna säga att de var helt normala.
Antal sidor: 379
Förlag: Tiden
Utgivningsår: 2000
Originaltitel: Harry Potter and the Philosopher´s Stone, 1997

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar