29 juli 2014

Drömmar, vänskap och maffia i 50-talets New Orelans

Färgen på drömmar av Ruta Sepetys

De franska kvarteren i New Orleans, 1950. Sjuttonåriga Josie jobbar som bokhandelsbiträde och städar på en bordell. På bordellen finns hennes mamma, men hon för allt för att undvika vad som händer där på kvällar och nätter. Istället drömmer hon om att flytta därifrån, gå på college och bli någon annan en den horunge som ofta blir betraktad som. Men det är svårt. Särskilt utan pengar, referenser eller meriter. En dag rymmer Josies mamma med en bad guy och det verkar ha samband med en mans död. Josies drömmar faller i kras.

Efter att ha läst Ruta Sepetys Strimmor av hopp kallade jag henne en av mina favoritförfattare och ville läsa denna bok så fort jag såg att den skulle översättas. Sepetys båda böcker skiljer sig mycket åt när det gäller handlingarna, men båda vill framföra ett stycke historia, och där fångar de mig.

Sepetys berättarteknik har ett flyt som gjorde att jag sträckläste boken. Det är en spännande berättelse som utspelar sig i en värld full av maffia, bordeller, mutor och mer av det mystiska som ägde rum i 1950-talets New Orleans. Samtidigt finns där mycket vanligt. Som bokhandlar, kärlek, vänskap och drömmar. Jag gillar att läsa om det ovanliga blandat med det mer vardagliga. Det gör att boken skiljer sig från mängden nypublicerat i Sverige.

Sepetys har skrapat ihop en fascinerande skara människor. Intressanta karaktärer som den bestämda bordellmamman Willie och den mystiske Cincinatti, eller mer vänliga som chauffören Cokie, allt-i-allon Jesse och bokhandelsägaren Charlie och sonen Patrick. Det finns många kärleksfulla relationer, men även de som vill Josie illa. Josie själv är en spännande karaktär. Trots att hon är omgiven av många (ibland udda) relationer, så är hon ibland väldigt ensam. Trots detta finns det strimmor av hopp.

Berättelsen innehåller vänskap och svek, drömmar och trasiga förhoppningar, list och ett spel som måste spelas smart och noggrant  för att vinnas. Konsekvenserna kan bli förödande. Med mycket spänning framför Sepetys en berättelse jag tror kommer sitta kvar inom mig. Jag tror minsann hon får behålla titeln som en av mina favoritförfattare. Rekommenderas.

Första meningen: Min mamma är prostituerad, men inte på det smutsiga sättet.
Antal sidor: 348
Förlag: B Wahlströms, tack för recex!
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: Out of the Easy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar