11 juni 2014

Tankebok om att bli fri och frisk

Du ska vara PERFEKT av Anna-Karin Sahlin
En tankebok om ytliga ideal, djupgående konsekvenser och vikten av att ifrågasätta.

I denna bok delar författaren med sig av sina erfarenheter från frisk till anorektiker till frisk igen. Den första delen tar upp tankar om andras åsikter, sociala medier och reklam och hur det kan påverkar oss negativt. Här hittar jag inte mycket nytt att hämta, mest det "gamla vanliga" om allt negativt. Däremot skulle det kunna vara viktigt att läsa igen för den som tar åt sig mer av detta än vad jag gör, för det är denna grupp boken riktar sig till.

Det som gör denna bok bra är inte denna inledning, utan Anna-Karins egen historia. Hon berättar om hur hon gick från en duktig tjej till att söka bekräftelse, hon blev fast i träning och mat och hur hon tog sig ur detta. Detta följs av några korta fakta om bl.a. självkänsla och självförtroende. Invävt i varje kapitel finns "mina tips", där författaren delar med sig av sina erfarenheter. Som första meningen (se nedan) säger, är hon ingen expert, och det tycker jag märks i bl.a. dessa tips. Det är rätt självklara grejer hon säger, men hon borde delat med sig av hur hon gjorde det självklara till sitt eget för att verkligen lyckas ta sig ur det träsk hon hamnat i.

Det jag vill rekommendera med denna bok är Anna-Karins egen historia, vilken är en stor del av boken. Hon betonar att det verkligen går att bli fri och frisk, och detta hopp tror jag kan hjälpa. Resten av texten hamnar lätt i mängden annan text som gnäller på media och reklam.

Första meningen: Jag är inte någon expert på ätstörningar, psykologi eller självkänsla.
Antal sidor: ca. 90
Förlag: eget, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

1 kommentar:

 1. Hej!

  Jag har haft samma problem som hon som skrivit boken och jag tyckte det var en väldigt tankvärd bok. Som du skriver så är det kanske inget nytt eller revolutionerande, men mycket som i alla fall jag behövde bli påmind om, som man inte tänker på, och även saker som får en att tänka till och bli lite peppad!
  För de som haft liknande problem så tror jag boken kan ge inspiration men för folk som inte känner igen sig så blir det kanske bara en bok i mängden.

  Ha en bra dag! Jag gillar din blogg! :)

  /Jennie

  SvaraRadera