23 juni 2014

Om sexualitet i Bibeln och kyrkan

Med hela ditt liv. Sexualitet i Bibeln och kyrkan av Hanna Möllås och Leif Carlsson

Vad säger egentligen Bibeln om sex? Visste du att Kelloggs Corn Flakes skapades för att minska killars sexlust? Vad har självkänslan med sex att göra?

Samhället präglas rätt mycket av sex. Reklam, marknadsföring, attityder. Däremot är det sällan vi pratar på allvar om det. Under min skoltid hade vi en dag i sexan och en vecka i åttan då vi pratade om kroppen, sex och samlevnad. Sedan förväntas vi tydligen kunna allt. Visserligen är det väldigt lätt att ta reda på mer via Internet, media och äldre människor, men hur lätt är det inte att då få en sned bild? Därför är det viktigt att vi talar om detta, i kyrkan, som denna bok vill framhäva, men även i andra sammanhang.

Hanna Möllås och Leif Carlsson har under en tid föreläst kring ämnet sexualitet i Bibeln och kyrkan. Jag hörde dem i höstas och blev intresserad av att läsa mer. Föreläsningarna de gör har nu resulterat i en bok som vill ge fakta, grundtexter och få oss att fundera vidare. Däremot vill den inte ge definitiva svar eller säga "så här är det". Istället visar de på vad som står i Bibeln, skriver om hur människan fungerar och vad man som förebild eller "äldre än tonåringar" kan förmedla. Det handlar mycket om relation, självkänsla och att sex är något vackert skapat av Gud.

Författarna skriver lättsamt, men ändå djupgående. De är klart pålästa och vet vad de snackar om. De lyckas komma nära utan att vara särskilt personliga. Författarna vill få bort det fördömande och istället få oss att prata mer öppet om sex och relationer, men utan att blotta sig helt.

Det finns mycket intressant att läsa i denna bok och mycket att fundera vidare över. Den vänder sig främst till kristna eller kyrkligt anställda, men det finns även mycket för de som bara vill veta mer eller vill förbereda sig för samtal om sex med ungdomar eller andra vuxna. Det är viktigt att vi pratar om detta på ett bra sätt, med både information och förslag på svar eller svar på frågor.

Första meningen: Det finns ett behov av en bok om sexualiteten i Bibeln och kyrkan.
Antal sidor: 235
Förlag: Marcus Förlag, tack för recex!
Utgivningsår: 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar