2 juni 2014

Klimatuppdrag i juni

Månadens klimatuppdrag handlar om att minska matsvinnet. Från denna sida hämtar jag följande fakta:
I Sverige slängs 50-60 kilo fullt ätbar mat per person och år. Att producera mat belastar både klimat och miljö och i Sverige slängs varje år mat från hushåll, restauranger och storkök som motsvarar ett utsläpp på nästan 2 miljoner ton växthusgaser. Det är lika mycket som utsläppen under ett år från 700 000 bilar! Genom att minska svinnet kan du spara ca 5 000 kronor varje år och samtidigt göra en insats för klimatet.Månaden enkla:
Planera dina inköp med inköpslistor, genom att hålla dig till dem kan du minska på "onödiga" köp. Om du inte är jättehungrig om du äter på restaurang kan du be om en mindre portion.

Klimatdebbatören: Diskutera matsvinnet på din skola eller arbetsplats, vad kan ni göra för att slänga mindre mat?

Halvera utsläppen: Gör det till en sport att inte slänga något! Använd det som blir över till lunchlådor. Uppfinn nya maträtter av gamla: en soppa kan bli en gryta, grönsaksresterna blir en soppa! Alternativt frys in.
Tänk på att datummärkningarna betyder olika saker: ”Sista förbrukningsdag” anger hur länge ett livsmedel är säkert för konsumtion (används exempelvis för kött och fisk). ”Bäst före” talar om hur länge produkten har kvar de särskilda egenskaper som den normalt förknippas med. Livsmedel håller ofta längre än bäst före-dagen! Släng inte i onödan – lukta först! (text hämtad härifrån)

Trendsättaren. Fråga i din livsmedelsbutik vad de gör med maten när den blir för gammal. Istället för att bara slänga den kanske de kan ge den till någon hjälporganisation eller biogasproduktion

Lycka till med månadens uppdrag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar