21 juni 2014

Gotlandskriminalare med god research

Den inre kretsen av Mari Jungstedt

Detta är tredje delen i Mari Jungstedts deckarserie. Boken föregås av Den du inte ser och I denna stilla natt.

Högsommar på semesterparadiset Gotland. En dag hittar två flickor en halshuggen häst i en hage. Några dagar senare försvinner den holländska arkeologistudenten Martina Flochten, och hittas senare mördar. Polisen misstänker rituella inslag. Konflikterna trappas upp och gör polisens utredningar allt mer komplicerade. Samtidigt får vi följa TV-journalisten Johan och hans flickvän Emma som snart ska ha barn, men relationen verkar vara långt ifrån vad Johan skulle önska.

Jag är ingen deckarexpert, och tycker därför det är ganska svårt att lista ut vem mördaren är. Jungstedt väver skickligt ihop berättelser med varandra, det är verkligen ett deckarpussel! Efter att ha läst tre böcker känns det dock som att det är uppbyggt likadant hela tiden, och så många det är som dör! Serien har i nuläget 12 böcker, och jag undrar om det kommer finnas några kvar på Gotland i den sista boken. När det gäller det saknar jag trovärdigheten. Jag tycker tyvärr inte att avgörandena är så lysande. Förklaringarna kommer i sista kapitlet och sen är boken slut, ungefär. Lite tråkigt, kan jag tycka. En sak hon dock gör bra är att lägga mycket tid vid research. I denna handlar det mycket om arkeologi och vikingatiden. Spännande!

Något jag gillar särskilt med Jungstedts kriminalserie är att man får följa journalister och deras arbete. Hur ska de lägga upp arbetet? Vem kan ge dem information när polisen tiger? Vad ska de publicera och vad ska de vänta med? Spännande frågor med intressanta diskussioner och ställningstagande.

En annan sak jag gillar är att det läggs mycket tid vid att fördjupa läsarens kännedom om de olika karaktärerna. Dels läggs mycket fokus vid den skyldige och de som skulle kunna misstänkas, men det är bara för en bok. Andra karaktärer, till exempel de på polishuset, får läsaren mer fakta om, både privat och i jobblivet. Det ger boken djup. Överlag: en spännande kriminalare som jag rekommenderar att läsa i sommarsolen, i höstmörkret kan den nog bli rätt otäck...

Första meningen: På långt håll syntes endast ett svagt ljussken.
Antal sidor: 345 (i pocketversionen)
Förlag: Albert Bonniers Förlag, Bonnier pocket
Utgivningsår: 2005

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar