23 maj 2014

Fotograferad strandvisit för barn

Nalla och Björn åker till havet av Kajsa Lindström

Det är en perfekt dag för krabbfiske, tycker Nalla, så hon och Björn tar vespan till havet. De fikar sin medhavda matsäck, tillverkar spön till fisket, och medan Björn vilar samlar Nalla snäckor på stranden. När Björn vaknar upptäcker han att nycklarna till vespan är försvunna!

Kajsa Lindström har gjort ett fantastiskt arbete med bilderna i den här boken! De är fotograferade i verklig natur och innehåller mängder av fina detaljer. Det är som en autentisk värld, fast i miniformat, som ett litet dockskåp. Trots att det är två nallar får hon till scenerna, händelserna och rörelserna trovärdigt, och det är spännande att se denna form av illustration och hur bra författaren/ fotografen lyckas.
Något jag la märke till är att när nallarna byter om till badkläder har Björn rosablommiga shorts och Nalla en blårandig baddräkt. I många barnböcker är stereotyperna tydliga, men här ”vänder” författaren på det, vilket smälter in helt naturligt. Det gillar jag!

Det som gör den här boken så bra är inte främst texten och handlingen, utan det som utspelar sig på bilderna. Som sagt: en bild säger mer än tusen ord, och den här boken har många bilder…

Första meningen: Solen lyser på den blå himlen.
Antal sidor: 28
Förlag: Alfabeta, tack för recex!
Utgivningsår: 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar