9 april 2014

Handbok om tjejers kropp och rättigheter

Sex med mera av Sandra Dahlén, med illustrationer av Lotta Sjöberg

En bok om den kvinnliga kroppen, sex, normalt, gränser, friheter, normer med mera.

Detta är en reviderad och uppdaterad version av den bok Sandra Dahlén gav ut 2002. Då var den väldigt uppmärksammad med tanke på vad den är: en sexualupplysningsbok för tjejer. Ännu idag verkar den vara ganska revolutionerande, även om den innehåller väldigt mycket som har varit självklart sedan människan skapades.

I olika kapitel tar författaren bland annat upp tjejers kön och villkor, kärlek och kåthet, gränser och feministiskt arbete. Inställningen är att det egentligen inte finns något "normalt", eller, istället kanske allt är "normalt", om vi nu måste använda det ordet. Boken tar fram olika sorters sexualitet och längtan. Det finns knappt några gränser. Ibland kan det dock verka som att författaren menar att vi har sådant frihet att det blir något vi blir bundna vid.

Bild från boken.
Detta är en viktig bok för unga tjejer. Hufuvstadsbladet skriver: "Sex med mera är en bok som jag önskar ska hamna i varje tonårsflickas händer. Den innehåller något så revolutionerande ovanligt som sexualupplysning ur flickperspektiv." Det finns mycket bra att hämta från denna bok. Framför allt kunskapen, för med den tror jag vi kan komma längre i arbetet med självkänsla med mera. En viktig sak är att det borde ses lika självklart att tjejer utforskar sin kropp som att killar gör det (se bild till höger). Här skulle jag kunna skriva en hel del tankar om jämställdhet och rättigheter, men ta och läs boken istället.

Första meningen: Det här är en sexualupplysningsbok för dig som är tonåring och tjej.
Antal sidor: 261
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2002 och 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar