3 mars 2014

Stark självbiografi om hedersvåld

Kärleken blev mitt vapen av Soheila Fors och Ingalill Bergensten

Soheila Fors beskriver sitt liv så här: Som privilegierat barn till en emir. Som ständigt stridsberedd tonåring. Som lurad, nygift kvinna i en familj som hatade mig. Som sjukvårdsbiträde i Uppsala. Som misshandlad kvinna i Hedemora. Som entreprenör i Karlskoga med vilja att förbättra svenska invandrarkvinnors liv som drivkraft. Och sist men inte minst, som kurdisk prinsessa med Pippi som förebild.

Soheilas självbiografi talar direkt till mig som läsaren. De innehållsrika kapitlen är korta, vilket gör att jag tänkte "bara ett kapitel till", och det gjorde att jag sträckläste boken. Soheila beskriver en, för västerlänningar, komplicerad värld på ett förhållandevis enkelt sätt. Författaren lägger stor vikt kring det här med hedersvåld och andra kulturer. Hon vill förklara och ge en inblick i tanke- och handligssätten som kan te sig svåra och frustrerande för oss som inte är insatta. Detta lyckas hon bra med, tycker jag. Det är enkelt skrivet och väldigt intressant.

Det är stort att se vad som driver henne: kärleken. Trots många livshändelser som tog all kraft ifrån henne och att hon vid ett tillfälle ville ta sitt liv, så drevs hon hela tiden av kärlek. Kärlek till släkten, barnen och medmänniskorna. Soheilas drivkraft inspirerar och smittar av sig. Läs denna bok!

Första meningen: En måndagsförmiddag parkerar jag bilen utanför den gröna COOP-ladan i Karlskoga.
Antal sidor: 205
Förlag: Libris, tack för recex!
Utgivningsår: 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar