16 mars 2014

Spänningstät dystopi innehållandes det mesta


Divergent av Veronica Roth

Det dystopiska Chicago är uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De fridfulla, De tappra och De lärda. Alla sextonåringar genomgår ett test för att ta reda på vilken falang de skulle kunna passa i, men på den stora dagen får de själva välja vilka de ska tillhöra. Lämnar de den falang de är födda i lämnar de också sin familj och sitt gamla liv. För alltid.

Beatrice är född bland De osjälviska, men har aldrig känt att hon passar in där. Hon väljer De tappra, börjar kalla sig Tris och tvingas in i en svår initieringsfas för att, om hon är tillräckligt bra, kunna bli en medlem. Bara de tio bästa släpps in, resten blir falanglösa och ett värdigt liv är över.

Jag tänker ofta att dystopiska science fiction-böcker inte är något för mig, men ändå tar jag mig an böcker i genren, gillar och har sedan svårt att släppa dem. Så var det med Divergent. Den är spännande från början till slut. Författaren har byggt upp en väl fungerande värld enligt hennes egen fantasi (utan inslag av övernaturligheter). Däremot finns det ett gäng karaktärer med stark personlighet. Visst kan det vara ganska "typiska" roller för en bra bok (de onda mot de goda och några man inte vet vart man har dem), men berättelsen är så bra framförd att jag rycks med och inte tänker särskilt mycket på det.

Mitt i den svåra initieringsfas som huvudpersonen hamnar i, finns det många andra känslor och händelser. Beatrice kämpar med att ta reda på vem hon verkligen är nu när hon bytt falang. Hon tänker mycket på sin familj, sitt gamla och nya liv. Men även nya vänner, fiender och rivaler, den mystiska ledarna Four och Eric, och mer vardagliga problem. Det finns ständigt en hel del intressant att följa, men aldrig så att det blir rörigt.

Jag har hittat många likheter med många andra böcker. Det finns inslag av Harry Potter (falangerna påminner om sorteringshatten), Hunger Games (i och med att ungdomar kämpar om att hamna på topp, nästan alla medel är tillåtna) och Delirium-serien av en anledning jag av spoilerrisk inte skriver om här. Lite tråkigt, kanske, men när jag tänker efter är det ju som att ta något från flera bra böcker och blanda in det i en ny värld i en bok som blir väldigt bra.

Den här boken har det mesta av de teman som livet innehåller, och det gör den riktigt bra. Jag är väldigt sugen på att läsa uppföljaren, Insurgent, och den avgörande delen som kommer på svenska i höst. Dessutom har boken biopremiär 30/4 2014.

Första meningen: Det finns en spegel hemma.
Antal sidor: 362
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2012
Originaltitel: Divergent, 2012

3 kommentarer:

 1. Takker for en flott, beskrivende og flott omtale :) Jeg begynte å lese på denne boken i går kveld, og har hittil kun lest et kapittel. Håper jeg liker den, og jeg er spent på filmatiseringen av den ;)
  - Siri

  SvaraRadera
 2. Ha, ha, första intrycket var att du läst "Hunger Games". Likheterna i bokomslag är ju slående tycker jag! Har själv läst "Hunger Games" men inte "Divergent". En annan bok som du kanske skulle gilla är "Drömgångare" av Samantha Shannon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är rätt lika. ;) Tack för tipset! :)

   Radera